Gemeente Edam-Volendam

Onderzoek VWA toont aan dat Edam-Volendam Drank- en Horecawet correct uitvoert

Drukte in de Horeca Onderzoek VWA

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft binnen de gemeente Edam-Volendam een onderzoek uitgevoerd naar de uitvoering van de Drank- en Horecawet door de gemeente. Dit is gebeurd naar aanleiding van een toezichtprogramma "Meer zicht op toezicht". De VWA geeft binnen het Staatstoezicht op de Volksgezondheid onafhankelijk invulling aan de gezondheids- en consumentenbescherming in de gehele productieketen van levensmiddelen en non-food door het uitvoeren, toetsen en initiëren van beleid en het signaleren van bedreigingen. De VWA is belast met het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet.

Positieve conclusie

In het kader van het toezicht op de vergunningverlening op grond van de Drank- en Horecawet wordt jaarlijks een aantal gemeenten geselecteerd, waaronder Edam-Volendam in 2008. Belangrijkste conclusie van het rapport is dat de gemeente Edam-Volendam de Drank- en Horecawet op correcte wijze uitvoert. Het rapport is besproken met de burgemeester. Tijdens dit gesprek heeft de VWA aangegeven zeer positief te zijn over de resultaten van het onderzoek. De gemeente Edam-Volendam behoort tot een van de weinige gemeenten waarvoor de VWA een plan van aanpak niet noodzakelijk vindt.

Vergunningverlening correct

De VWA heeft dossieronderzoek gedaan, waarbij de dossiers van de 10 laatst verleende vergunningen nader zijn onderzocht. De resultaten van de dossiercontrole zijn besproken met de betreffende beleidsmedewerker. Belangrijkste conclusie van het rapport is dat de gemeente Edam-Volendam de daadwerkelijke uitvoering van de Drank- en Horecawet op een correcte wijze verzorgt. Uit de resultaten van de controles bij diverse horecabedrijven en de dossiercontroles blijkt dat het vergunningenbestand actueel is. De verlening van de vergunningen gebeurt volgens een vaste procedures en de kwaliteit van de vergunningen is goed. Uit het onderzoek zijn enkele aanbevelingen m.b.t. de werkorganisatie en het beleid opgenomen, deze zullen door de gemeente Edam-Volendam overgenomen worden.

Strenge controle op leeftijd

De komende tijd zal de gemeente Edam-Volendam zich tezamen met de VWA meer gaan richten op de controle van de leeftijdsgrenzen voor de verstrekking van alcoholhoudende dranken. Alcoholgebruik door jongeren heeft tot gevolg dat de hersenen zich minder goed ontwikkelen. Ook heeft alcoholgebruik invloed op het gedrag en karakter en kan dit op latere leeftijd lijden tot alcoholverslaving. De VWA zal controles bij diverse bedrijven in Edam-Volendam uitvoeren. Als een overtreding wordt geconstateerd, wordt een boete opgelegd door de VWA, welke kan variëren van 900 tot 3600 euro. Bij herhaalde overtredingen kan de gemeente verzocht worden de drank- en horecavergunning in te trekken.