Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


---

Eerste woonservicewijk Amsterdam Zuidoost

23 februari 2009

Een leven lang wonen in nieuw Holendrecht
De gangmakers van de woonservicewijk Holendrecht hebben 6 februari 2009 in het bijzijn van zeventig bewoners en professionals het samenwerkingsconvenant ondertekend. Zorgverleners (Cordaan, Markant, GAZO en apotheek Holendrecht), woningcorporaties (Stadgenoot en Eigen Haard), welzijnsinstellingen (Madi en Impact), stedelijk projectbureau Zuidoostlob en stadsdeel Zuidoost hebben één gezamenlijk doel: een wijk laten ontstaan waar mensen zich thuis voelen en om elkaar geven. De ondertekening werd ook aangegrepen voor een discussie over multicultureel bouwen en kleurrijke dienstverlening.

Holendrecht is de eerste wijk in Amsterdam Zuidoost waar een woonservicewijk wordt gerealiseerd. De keuze voor deze wijk was, zo legde stadsdeelwethouder Harry Verzijl tijdens de bijeenkomst uit, niet heel moeilijk. "Wij zien al langer dat het in Holendrecht wat minder gaat. De wijk heeft behoefte aan een stevige impuls. Er moet wat gebeuren om de wijk aantrekkelijker te maken."

Eén van de grote zorgpunten van Holendrecht is het wegkwijnende winkelcentrum. "Er is leegstand. Het gebied verloedert. In de fysieke structuur is dringend verbetering nodig. Maar de vernieuwing van de Bijlmer heeft ons inmiddels geleerd dat het bij de vernieuwing van de gebouwde omgeving toch vooral om de mensen gaat. We moeten dus ook werken aan een betere, meer coherente samenleving," aldus Verzijl.

Goede kansen
Het principe van een woonservicewijk biedt daartoe goede kansen. "De gedachte bestaat wel eens dat zo'n wijk alleen bedoeld is voor mensen die het fysiek wat moeilijker hebben. Ouderen. Gehandicapten. Die veronderstelling klopt niet. In een woonservicewijk gaat het erom dat mensen een prettig woonklimaat vinden. Van geboorte tot op hoge leeftijd. Er moeten zoveel voorzieningen en goede woningen zijn, dat mensen daar hun hele leven kunnen blijven wonen."

Bij het proces van de vernieuwing van Holendrecht, in het bijzonder de beide kanten van de Holendrechtdreef, vielen volgens hem tamelijk makkelijk de puzzelstukjes in elkaar. Door diverse partijen werd al nagedacht over vernieuwing. Daarbij ging het onder meer om vernieuwing van wooncentrum De Drecht. Betere huisvesting voor de twee gezondheidscentra. Verbetering van diverse schoolgebouwen. Verder werkt het stadsdeel aan plannen voor de komst van een ouder-kind-centrum in de wijk.

Een aantal buurtbewoners is nauw betrokken geweest bij de plannen voor de vernieuwing van de wijk. Verzijl toonde zich onder de indruk van hun bevlogen betrokkenheid. Dat legt volgens hem een fundament voor wat misschien wel het belangrijkste doel is van een woonservicewijk: versterking van de sociale samenhang in de wijk. "Een woonservicewijk moet er toe leiden dat mensen meer bij elkaar betrokken raken. Dat ze voor elkaar willen opkomen." Dat past volgens hem bij de verandering die de samenleving doormaakt. "Alleen met mensen die omzien naar elkaar ontstaat een wijk waar bewoners zich thuis voelen en waar mensen met verschillende achtergronden zich welkom voelen."

De stagnerende economische ontwikkeling mag voor de korte termijn, zo verklaarde Verzijl, niets afdoen aan de hoge ambities voor het nieuwe Holendrecht. Misschien ontstaat bij de uitvoering van de fysieke ingrepen enige vertraging, maar optimisme voert bij hem de boventoon.

De komst van één woonservicewijk is voor het bestuur van stadsdeel Zuidoost niet voldoende. "Na Holendrecht moeten we verder. We kunnen de andere plekken in ons stadsdeel niet in de kou laten staan. Uiteindelijk moeten in Zuidoost zes of zeven woonservicewijken tot ontwikkeling komen. Op dit moment wordt bekeken welke wijk als volgende versterkt kan worden als woonservicewijk. De K-buurt is één van de wijken die bovenaan de lijst staat: een wijk met veel initiatieven om een levensbestendige en complete buurt te ontwikkelen waar iedereen zich thuis voelt; eveneens een buurt waar gewerkt wordt aan de sociale cohesie," aldus Verzijl.

Extra inspanningen
Hetty Vlug, directeur van het stedelijk projectbureau ZuidoostLob - een stedelijk gebied dat loopt van het AMC in het zuiden tot aan de Bijlmerbajes in het noorden - stond aansluitend stil bij de gevolgen van de economische crisis. "Met de `ingrepen in de stenen' gaat het overal in het land minder goed. Ook in Holendrecht is het moeilijker investeringen te doen. De voorgenomen nieuwbouw van woningen aan de westkant van het spoor loopt daardoor vertraging op. Ook de ontwikkeling van een zorgboulevard nabij het AMC verloopt minder makkelijk."
De voorgenomen verplaatsing van het winkelcentrum en de vernieuwingsplannen van de corporaties lopen volgens haar geen gevaar. "Gemeente en corporaties spannen zich extra in om de vernieuwing van wijken als Holendrecht door te zetten."

Vlug is ook bestuurslid van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). In die rol benadrukte zij het belang van nieuwe arrangementen op het terrein van wonen en zorg. Met meer aandacht voor mantelzorgers en versterking van de kracht van zorgbehoevenden. De SEV doet onderzoek naar de verschillende plannen voor woonservicewijken. Wellicht kan de vernieuwing van Holendrecht daarbij betrokken worden.

Multicultureel bouwen en kleurrijke dienstverlening De ondertekening van het samenwerkingsconvenant werd ook benut om met de aanwezigen stil te staan bij de vraag: Hoe kan een wijk in woningaanbod en dienstverlening beter aansluiten bij bewoners met verschillende etnische achtergronden?

Moeten er voor etnische groepen aparte appartementencomplexen komen? Stadsdeel Zuidoost kent met het woningbouwproject Mi Akoma di Color (Mijn gekleurd hart) reeds een bijzonder voorbeeld van multicultureel bouwen. Architect Manon Pattynama van architectenbureau PAarchitectuur vertaalde op initiatief van de toenmalige Woningstichting Patrimonium de woonwensen van een groep bewoners uit de klassieke Bijlmer hoogbouw in `een nieuwe plek waar je graag woont'. Voor haar is multicultureel bouwen niet het vinden van bijvoorbeeld een typisch Antilliaans of Surinaams huis. Het gaat om de anticipatie op veranderende en specifieke woonwensen van alle verschillende groepen in de samenleving.

De veertig bij de komst van Mi Akoma di Color betrokken bewoners waren niet alleen verschillend wat betreft afkomst, leeftijd, gezinssamenstelling en economische situatie. Zij hadden hun wortels in veertien verschillende landen. Vooraf werden ze geschoold in het lezen van tekeningen. En kregen ze het bewustzijn bijgebracht dat aan iedere wens een prijskaartje hangt. Vervolgens waren ze als opdrachtgevend collectief verantwoordelijk voor de keuze van de architect. Samen formuleerden ze de wensen voor de buitenkant: een huis van baksteen en een schuin dak. Of zoals de Surinaamse bewoonster Ria van Dorpel het indertijd formuleerde: "We wonen in Nederland, dus we willen een Nederlands huis."

Pattynama tekende in intensief contact met de individuele bewoners één voor één de appartementen. "Multicultureel bouwen is een proces. Het gaat om mensen. Elke situatie is specifiek. Elke groep en elke bewoner is anders. Het gaat erom oog te hebben voor die verschillen." In het kleurrijke complex met een veranda als verbindend element tussen de openbare ruimte en het privé-domein heeft Pattynama veel, maar niet alles kunnen realiseren. "Het op de Nederlandse wooncultuur gebaseerde bouwbesluit stond een aantal wensen in de weg. Zo kon de vraag naar een voordeur in twee delen niet worden gehonoreerd. Een dergelijke deur voldoet niet aan het politiekeurmerk en de aannemer kan hierop geen garantie volgens het landelijk Garantie Instituut Woningbouw geven. Evenmin was het financieel haalbaar een open trap in de woonkamer te plaatsen. Dat zou te kostbare akoestische ingrepen op de bovenverdieping vragen. En ook de wens de badkamer alleen vanuit de hoofdslaapkamer toegankelijk te maken, kan in ons land niet worden gehonoreerd." Ook het bestemmingsplan zat voor bepaalde wensen dwars. "Een aantal bewoners wilde een kleine nering aan huis. Volgens het bestemmingsplan was dat echter niet mogelijk."

Smaken verschillen
Achteraf concludeert Pattynama dat de Nederlandse samenleving nog wel wat te doen staat. "Multicultureel bouwen is niet zozeer bouwen voor autochtonen of allochtonen. Het gaat veel meer over bouwen op maat voor de actieve woonconsument en het flexibel inspelen op veranderende wensen. Multicultureel bouwen heeft een groot speelveld nodig. Het moet niet beperkt blijven tot het maken van alleen een gebouw. Alle bewoners, ongeacht hun achtergrond, vragen om goede openbare ruimte en voldoende voorzieningen. En niet op de laatste plaats: smaken verschillen. Het gaat om diversiteit."

Juist die diversiteit krijgt niet altijd de benodigde ruimte, constateert André Bhola. Hij is betrokken bij de komst van een aantal woongroepen in Amsterdam, speciaal voor Surinaamse en Antilliaanse ouderen en raadslid in stadsdeel Zuidoost. "Er is een grote behoefte om bij elkaar te wonen. De eigen cultuur met elkaar te delen. In de praktijk bieden corporaties maar beperkt hulp bij de realisatie van de daarvoor noodzakelijke voorzieningen."

Cliënt centraal
Vraagt een multiculturele samenleving ook om kleurrijke dienstverlening? Zorgverlener Cordaan probeert de dienstverlening beter aan te passen aan het multiculturele karakter van de hoofdstad. "Wij zetten in op hulpverlening aan alle Amsterdammers, ongeacht hun achtergrond. We streven daarbij naar benoeming van meer gekleurd personeel, ook in managementfuncties. En we zijn druk bezig interculturalisatie een plek te geven in het beleid", zo verklaarden Anne-Rose Abendanon en Jennifer Blagrove van de stuurgroep Kleurrijk Cordaan.

Basis voor de dienstverlening is: luisteren naar de cliënten en het aanpassen van het aanbod aan hun wensen. Bijzondere initiatieven krijgen bij Cordaan steeds vaker de ruimte. Zo is in Amsterdam West gesubsidieerde dagopvang speciaal voor Marokkaanse en Turkse ouderen. De medewerkers kunnen met de bezoekers communiceren in hun eigen taal. Het interieur is aangepast aan de groepswensen. Er wordt goed rekening gehouden met religieuze wensen, zoals ruimte voor gebed en aparte ruimtes voor mannen en vrouwen. En het eten is halal.

Zijn dergelijke voorzieningen ook voor volgende generaties nodig? Abendanon durft het niet te zeggen. "Als in Nederland smaken echt mogen verschillen, dan zal dat wellicht niet meer nodig zijn. Maar zolang er nog in `hokjes' wordt gedacht, zijn afzonderlijke projecten zeker nodig."

Aan het slot van de bijeenkomst tekenden de aanwezigen aan dat het bij adequate dienstverlening in de multiculturele samenleving toch vooral gaat om goede afstemming op behoefte, leefstijl, normen en waarden van de individuele cliënt. Voor de één is het belangrijk om altijd met U te worden aangesproken. Voor de ander is het een gruwel als de huishoudelijke hulp het vuile dweilwater in de gootsteen gooit. Het juiste antwoord kent slechts één remedie: luisteren, luisteren, luisteren.
Ook werd benadrukt dat de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning nog enorme kansen biedt. We moeten terug naar waar het ook vroeger om draaide: gewoon zorgen voor elkaar. Daar draait het om in een woonservicewijk.

Plannen en initiatieven woonservicewijk Holendrecht Voor de ontwikkeling van de woonservicewijk zijn vijf clusters bepaald: de bouw van een nieuw dienstencentrum, bewonersinitiatieven onder het motto `Holendrecht voor elkaar', een goed toegankelijke en veilige woonomgeving, een passend woningaanbod en overige voorzieningen.

De nieuwe Drecht
Het huidige wooncentrum wordt uitgebouwd tot een dienstencentrum met allerlei gemaksdiensten, gezondheids-, zorg- en welzijnsvoorzieningen. De nieuwe Drecht is straks het hart van de woonservicewijk. Stadgenoot is verantwoordelijk voor de bouw.

Holendrecht voor elkaar
Of mensen in een buurt prettig wonen is ook afhankelijk van de vraag of men in het dagelijks leven naar elkaar wil omzien. Diverse vormen van `omzien naar elkaar' krijgen een stimulans. Ouderen met weinig familie en weinig buurtcontacten krijgen steun van buurtgenoten (Stichting Madi); Vrijwilligers springen in de bres als mantelzorger (Stichting Markant); Bewoners worden uitgenodigd hun talenten in te zetten voor de buurt en om nieuwe bewoners kennis te laten maken met de wijk (Stadgenoot en Eigen Haard).

Passende woningen
In en om Holendrecht is een groot nieuwbouwprogramma in voorbereiding, inclusief zeventig nieuwe levensloopbestendige woningen in de buurt van de Drecht en de bouw van 102 woningen voor vitale ouderen in de buurt van het nieuwe winkelcentrum. Ook renoveert Stadgenoot de bestaande 325 Wibo-woningen.

Veilige woonomgeving
Holendrecht krijgt rondom de Drecht, bij het nieuwe winkelcentrum en de maatschappelijke voorzieningen en rond het treinstation veilige en toegankelijke looproutes voor minder valide bewoners.

Andere voorzieningen
Ook andere voorzieningen leveren een bijdrage aan de woonservicewijk. Een voorbeeld daarvan is de nieuwbouw van het sociaal-maatschappelijk cluster met een brede school en een nieuw jongeren- en activiteitencentrum voor de buurt.

Amsterdam Zuidoost, februari 2009