Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

Gerard Joling is het Domste Bontje van Nederland
Bont voor Dieren maakt uitslag Cool versus Cruel bekend

Amsterdam, 23 februari 2009 - Gerard Joling is door bezoekers van de website van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren uitgeroepen tot het Domste Bontje van 2008. Met maar liefst 49% van de stemmen ging hij met deze twijfelachtige eer strijken; zijn uitverkiezing dankt hij aan zijn veelvuldig dragen van bont, onder meer in een commercial van mayonaisefabrikant Remia. De winnaar in de andere categorie, Coole Bontgenoot, is wethouder Robert Blom uit Alphen aan de Rijn. Hij verzette zich tegen de uitbreiding van een nertsenfokkerij in die gemeente.

Via www.bontvoordieren.nl kon het publiek stemmen voor de verkiezing Cool versus Cruel. Met zijn uitverkiezing liet Joling mede-genomineerden Liesbeth List (30%), Irene van de Laar (12%) en Adjiedj Bakas (4%), Ans Markus (4%) ruim achter zich.

In de categorie Cool - Nederlanders die zich inzetten tegen bont en daarmee het goede voorbeeld geven, waren ook Georgina Verbaan, Henny Huisman, Karen van Holst Pellekaan en Annemarie Postma genomineerd. Wethouder Blom (VVD) was vereerd met zijn nominatie en heeft dan ook flink campagne gevoerd. Met succes dus. Bont voor Dieren hoopt overigens dat de Tweede Kamerfractie van de VVD het voorbeeld van deze lokale politicus volgt in zijn verzet tegen nertsenfokkerijen. Op dit moment verzet de VVD-Kamerfractie zich helaas tegen een wettelijk verbod op het fokken van nertsen.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'In Nederland wordt gelukkig weinig bont gedragen. Helaas geven sommige bekende Nederlanders nog steeds het verkeerde voorbeeld. Bont voor Dieren wil hen via deze actie bewust maken van hun voorbeeldfunctie. Prominente personen, zoals Georgina Verbaan en Henny Huisman, die zich juist inzetten tégen bont, worden in de categorie Cool in het zonnetje gezet.'

In aanloop naar de verkiezingen liet Monique van de Ven weten, die aanvankelijk in de categorie Cruel was genomineerd, geen bont meer te dragen. Zij was het met Bont voor Dieren eens dat bont echt niet meer kan.


----------



Bont voor Dieren