Achmea Groep

Prestatie-afspraken Zilveren Kruis Achmea

23 februari 2009

Zilveren Kruis Achmea heeft samen met de gezondheidscentra in Rotterdam prestatie-indicatoren vastgesteld waarmee gezondheidscentra kunnen aantonen waar ze goed in zijn en daar ook naar beloond worden. De prestatie-indicatoren geven Zilveren Kruis Achmea de ruimte voor bijzondere beloning bij bijzondere prestaties.

De pilot die de afgelopen tweeënhalf jaar heeft gelopen, is inmiddels afgerond, waarmee de prestatie-indicatoren uitgerold kunnen worden in de overige kernregio's van Zilveren Kruis Achmea.

Omdat per 2010 de huidige subsidieregeling voor gezondheidscentra vervalt, wordt het belangrijk om vast te stellen waar de kracht van de gezondheidscentra zit. Voor de financiering van gezondheidscentra geldt vanaf 2010 het principe van betalen naar resultaat en kwaliteit. Gezondheidscentra moeten hierover onderhandelen met de zorgverzekeraar.

Pilot

In de zomer van 2006 startte Zilveren Kruis Achmea in Rotterdam het project Prestatie Indicatoren Gezondheidscentra (PIG-project). Een gezamenlijk project van Zilveren Kruis Achmea en Oser, de koepel van Rotterdamse Gezondheidscentra, en ondersteund door prof. Dr. R. Huijsman van het Instituut Beleid & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Zorg Consult Nederland. Het doel was de meerwaarde van geïntegreerde eerstelijnszorg vast proberen te leggen in prestatie-indicatoren, zodat op basis daarvan vanaf 2010 kwaliteitsafspraken gemaakt kunnen worden. De pilot bij 11 gezondheidscentra liet zien dat er ruimte voor verbetering was. Op het moment dat centra onderling hun kennis meer uitwisselen en de best-practices hun aanpak delen met de andere centra, ontstaat een win-win situatie voor zowel de zorgverleners (meer inkomsten voor kwaliteit) als de patiënt (betere zorg op ziektebeeld).

Uitrol naar andere regio's

Inmiddels zijn de resultaten van de pilot verwerkt in prestatie-indicatoren voor de zorgprogramma's diabetes, COPD en voorschrijf- en verwijsgedrag. Melanie Schultz van Haegen, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis Achmea: "We zoeken voortdurend naar kansen om zorg te verbeteren. Het verbeteren van de zorg op basis van uitkomsten in plaats van volume en het samenwerken tussen zorgverleners verhoogt de kwaliteit van zorg, zo blijkt uit deze pilot.".