Politie Haaglanden

Persberichten 23 februari

Haaglanden, 23-02-2009

Man omhelst agent na redding
Den Haag Een 37-jarige man uit Culemborg zal zich zondagavond 22 februari nog lang heugen. De Culemborger viel rond 23.45 uur in het water bij de jachtwerf aan de Hellingweg. Hij had in een kroeg wat gedronken en besloot daarom zijn auto te laten staan en op zijn boot te slapen. Op de steiger bij zijn boot kwam hij echter ten val. Door de val raakte hij met zijn voet en been bekneld en viel achterover in het water. Een voorbijganger hoorde in de omgeving van de Hellingweg zijn hulpgeroep en belde de politie. Gewaarschuwde politieagenten vonden na enige tijd zoeken het slachtoffer. Het slachtoffer lag half in het water en ging regelmatig kopje onder. De agenten slaagden er ternauwernood in het hoofd van de man, die in paniek raakte en aan kracht verloor, boven water te houden. In totaal waren er vijf man politie en brandweer nodig om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Toen de man weer op het droge stond uitte hij op bijzondere manier zijn dank: de agent die zijn hoofd boven water had gehouden, kreeg van de man een stevige knuffel. Naast de schrik hield de man aan zijn avontuur een opgezwollen kuit over. Omdat de man later die nacht nogmaals de politie belde om zijn dank te betuigen, bezochten de agenten de man s nachts nog op zijn boot om met hem over zijn bizarre avontuur te praten.

Getuigen beroving gezocht
Den Haag - De recherche van Bureau Scheveningen zoekt getuigen van een beroving van een 61-jarige Belgische vrouw, zaterdag 21 februari op de Eisenhowerlaan. De vrouw had met haar man een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum toen zij omstreeks 17.15 uur lopend op weg waren naar hun auto. Toen de twee de Eisenhowerlaan over wilden steken, voelde de vrouw plotseling dat er aan haar tas, die over haar linkerschouder hing, werd getrokken. Een jongen op een fiets pakte de tas van de vrouw af en fietste er vandoor. Een oplettende getuige probeerde de jongen op de Eisenhowerlaan klem te rijden met zijn auto. De jongen keerde vervolgens om en fietste tegen het verkeer in, terug over de Eisenhowerlaan in de richting van de Scheveningseweg. De tas van de vrouw werd later teruggevonden in de Scheveningse bosjes. Uit de tas bleken haar mobiele telefoon en twee bankpassen te zijn verdwenen. De tasjesdief was een jongen tussen de 14 en 16 jaar oud met een Noord-Afrikaans of Zuid-Europees uiterlijk. Hij had zwart haar en een verzorgd uiterlijk. De jongen was gekleed in een donkere winterjas en reed op een sportief uitziende fiets (type mountainbike). Uit getuigenverklaringen bleek dat in de Scheveningse bosjes twee jongens hebben staan bekvechten om een tas. Vermoedelijk is deze tweede jongen eveneens betrokken bij de diefstal. Beide daders hebben nagenoeg hetzelfde signalement.
Heeft u zaterdagmiddag iets van deze beroving gezien of heeft u anderszins informatie die kan helpen de jonge tasjesdief te achterhalen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Scheveningen via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Verdachten woninginbraak aangehouden
Den Haag Na een melding over een mogelijke woninginbraak maandag 23 februari rond 04.45 uur nam de politie poolshoogte bij een woning aan de Granaathorst. Aan de achterzijde van de woning was een deur opengebroken. Vervolgens kwamen er twee mannen uit de gang lopen. De mannen, twee Hagenaars van 27 en 33 jaar oud, zijn aangehouden als verdachten van woninginbraak. In de woning werd een tas met inbrekersgereedschappen aangetroffen.

Valse melding
Den Haag Een 15-jarig Haags meisje belde zondag 22 februari even na 17.00 uur naar de politie met de melding dat ze gebeld was door een kennis die vertelde dat er iemand dood in zijn woning lag. De politie ging direct kijken op het opgegeven adres, maar de bewoners wisten van niks en schrokken ervan. De agenten belden terug naar de melder die vervolgens verklaarde door wie ze was gebeld. Uiteindelijk bleek dat een 15-jarige jongen uit Den Haag haar had gebeld met de melding dat er iemand dood was en dat er hulp nodig was. Zijn neefje van 15 jaar was erbij toen hij het telefoontje pleegde. De jongens zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hun telefoons zijn in beslag genomen.

Boos omdat politie niet thuisbrengt
Den Haag/Loosduinen Een 33-jarige Haagse sprak zondag 22 februari rond 22.45 uur voor het politiebureau aan de Aaltje Noordewierstraat enkele agenten aan omdat ze een lift naar haar huis aan de Laan van Wateringse Veld wilde. Toen de agenten haar vertelden dat dit niet kon en één van hen binnen een taxi ging bestellen, liep de vrouw boos naar de achterkant van het politiebureau. Hier vernielde zij een zijspiegel van een politiewagen die op de oprit van het politiebureau stond geparkeerd. Op de parkeerplaats van het bureau duwde zij ook nog twee privé-motoren van agenten om, die hierdoor beschadigd raakten. De vrouw werd aangehouden.

Veertienjarige achter het stuur
Den Haag/Loosduinen Tijdens hun surveillance zagen agenten zondagmiddag 22 februari rond 12.35 uur een auto nogal schuin geparkeerd staan op de parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan. Omdat zij vermoedden dat er illegaal rijles werd gegeven, wilden ze de bestuurder aanspreken. De agenten parkeerden hun politievoertuig achter de betreffende auto, maar voor één van de agenten de bestuurder kon aanspreken, reed deze met de auto weg. Even verderop lieten de agenten de auto toppen. Daar zagen zij dat de bestuurder een veertienjarige jongen uit Den Haag was. Zijn 43-jarige vader verklaarde dat zijn zoon vorige week ook al een stukje had mogen rijden, maar dat dit de laatste keer zou zijn. De jongen kreeg een proces-verbaal.

Graffitispuiter aangehouden
Den Haag Surveillerende agenten zagen zondag 22 februari omstreeks 14.15 uur in de Rode Leeuwstraat dat een 17-jarige Haagse jongen een spuitbus in zijn stak stopte. Toen zij hem vroegen wat hij had gedaan, bekende de jongen dat hij op diverse plaatsen graffiti op de muren had gespoten. De jongen is aangehouden en krijgt een proces-verbaal. Als een graffiteur op heterdaad wordt aangehouden, is er gemiddeld al 15 keer aangifte gedaan van vernieling met een schadebedrag van minstens 500,=. Benadeelden kunnen dit via de Wet Terwee op de graffiteur verhalen.

Rijden onder invloed in onverzekerde auto
Den Haag Politiemensen zagen zondagmiddag 22 februari tijdens een surveillance omstreeks 18.05 uur op de Eindstede een onverzekerde auto rijden, waarvan ook de APK was verlopen. Toen de agenten de auto lieten stoppen, rook de bestuurder, een 48-jarige man uit Den Haag, sterk naar alcohol. Op het politiebureau blies hij 385 ugl, daar waar de wettelijk toegestane limiet ligt op 220 ugl. De man kreeg vier processen-verbaal; één voor rijden onder invloed, één voor onverzekerd rijden, één voor de verlopen APK en één voor het rijden met een rijbewijs dat langer dan een jaar was verlopen. De man had de auto geleend van een kennis. Ook zij werd aangehouden omdat ze nog voor bijna duizend euro aan boetes moest betalen.

Bromfietser botst tegen auto
Leidschendam Een 66-jarige snorfietser uit Leidschendams raakte zondag 22 februari om 17.50 uur lichtgewond toen hij op de Caan van Necklaan tegen een personenauto reed. De snorfietser reed bij de uitrit van een flat tegen de voorzijde van een personenauto, bestuurd door een 18-jarige plaatsgenoot. De snorfietser viel en liep een fikse buil op het hoofd op. Het slachtoffer heeft zich onder behandeling gesteld bij de EHBO afdeling van het Medich Centrum Haaglanden.

Frustratie na aanrijding
Leidschendam Een 21-jarige Haagse automobilist raakte zondag 22 februari om 18.50 uur zwaar gefrustreerd, nadat hij op de Noordsingel bij een aanrijding betrokken raakte. De jongeman liep naar een tramhalte en schopte een ruit aan diggelen. Politieagenten werden door omstanders gewezen op de vernielde abriruit. De Hagenaar werd daarop aangehouden. Hij kreeg een proces-verbaal voor vernieling.

Geen relatie, dan de ruiten er uit
Leidschendam Een 18-jarige Hagenaar pikte het niet dat een evenoude Leidschendamse hem had afgewezen. Hij had het meisje al bedreigd, waarbij hij haar vertelde dat hij haar familieleden wat aan zou doen en dat hij de ruiten van haar ouderlijke woning in zou gooien. Op zaterdag 21 februari omstreeks 23.50 uur bezocht hij met twee Haagse vrienden het woonadres van de Leidschendamse en gooide met een steen een keukenruit van de woning in. Het drietal werd in de binnenstad van Den Haag aangehouden. In de auto werd een hakbijl aangetroffen. De Hagenaars werden aangehouden en ingesloten in het politiebureau. Tegen de drie jongens is proces-verbaal opgemaakt. De 18-jarige werd in verzekering gesteld. Hij wordt op dinsdag 24 februari geleid voor de rechter commissaris.

Beschonken op weg
Wassenaar - Bij een contrôle 22 februari om 18.25 uur op de Dr. Mansveltkade bleek een 68-jarige automobilist uit Den Haag onder invloed te rijden. De Hagenaar moest blazen en blies 560 ugl. Met een tijdelijk rijverbod en een proces-verbaal ging de man naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Rijbewijs kwijt
Rijswijk Een 22-jarige automobilist uit Den Haag kon maandagochtend 23 februari om 00.10 uur direct zijn rijbewijs inleveren nadat hij wederom reed onder invloed. Bij een alcoholcontrole op de Haagweg viel de Hagenaar door de mand. Hij blies 200 ugl. In 2007 en in 2008 was hij ook al aangehouden omdat hij met drank op achter het stuur zat. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Iedereen de BOB
Westland - Politie Haaglanden hield zondag 22 februari alcoholcontroles op de Burgemeester van Doornlaan in De Lier en op de Kruisbroekweg in Naaldwijk. In de Lier werden tussen 21.00 en 22.30 uur 122 bestuurders gecontroleerd. In Naaldwijk moesten tussen 19.00 uur en 20.45 uur 32 bestuurders een blaastest doen. Niemand had teveel gedronken.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Beschonken bromfietsers op de bon
Delft - Twee beschonken bromfietsers werden maandag 223 februari omstreeks 02.00 uur aangehouden voor het rijden onder invloed. Een 26-jarige Delftenaar werd op de Phoenixstraat gecontroleerd toen bleek dat hij teveel gedronken had. Hij werd aangehouden en blies op het politiebureau 325 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal. Omdat hij beginnend bestuurder was, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Een 34-jarige Haagse slingerde omstreeks hetzelfde tijdstip over de Wateringsevest. Ook zij werd aangehouden. Op het politiebureau blies de vrouw 510 ugl. Zij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Tegen de richting
Delft - Een 45-jarige Delftenaar werd maandag 23 februari betrapt op het rijden onder invloed toen hij tegen de rijrichting in op de Fran van Borselenstraat reed. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks
03.30 uur tegen het verkeer in rijden en lieten hem stoppen. De man verklaarde direct dat hij teveel gedronken had. De agenten hielden hem aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar blies de man 695 ugl waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. met een proces-verbaal op zak mocht hij lopend naar huis.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Bromfietscontrole
Zoetermeer - Politie Haaglanden hield zondag 22 februari tussen 12.00 en 16.00 uur een bromfietscontrole in de omgeving van de van der Hagenstraat. In totaal werden 30 bromfietsen onderworpen aan een controle van onder meer de technische staat. Twaalf bromfietsen bleken een te hoge constructiesnelheid te hebben, van vier daarvan werd het kentekenbewijs direct ingevorderd omdat de maximale constructiesnelheid met meer dan 15 km/uur overschreden werd. Eén bromfiets was voorzien van een snelheidsbegrenzer welke in beslag genomen werd. Er werden nog negen bekeuringen uitgeschreven voor verschillende technische gebreken.