Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 11.30 uur

Utrecht, 23-02-2009

Achtervolging

IJSSELSTEIN/UTRECHT/WOERDEN/MAARSSEN Een automobilist ging er in de vroege ochtend van zondag 22 februari vandoor.

Rond 04.05 uur reed een motoragent over de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein. Hij zag dat een auto met hoge snelheid vanaf de Utrechtseweg kwam en in de richting van Nieuwegein reed. Hij gaf de automobilist een stopteken, maar die negeerde hij en reed de Rijksweg A2 richting Utrecht op en reed met een snelheid van 160 km/u. De verdachte reed vanaf de A2 de A12 op en reed daar 170 km/u, nam de afslag De Meern, nam de oprit van de A12 en reed al spookrijdend en zonder verlichting richting knooppunt Oudenrijn. Gezien de gevaarzetting, besloot de motoragent niet spookrijdend achter de verdachte aan te gaan, maar op de oprit te blijven staan.

Kort daarna zag hij de verdachte weer aan komen rijden, nu met zijn verlichting aan en in de juiste rijrichting. De verdachte reed via de A12 met 190 km/u in de richting van Woerden, nam daar de afslag en reed de A12 weer op in de richting van Utrecht. Van de A12 reed hij de A2 op in de richting van Amsterdam en reed met een geijkte snelheid van 200 km/u. Hij nam de afslag Maarssen en reed daar in de armen van meerdere agenten die op de afrit stonden te wachten. De bestuurder, een 28-jarige man uit IJsselstein, en zijn passagiere, een 24-jarige vrouw uit Utrecht, werden aangehouden. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht. De auto werd in beslag genomen.

De vrouw werd na een kort verhoor heengezonden. De IJsselsteiner bleek in het geheel geen rijbewijs te hebben. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden door rood, te hard rijden, zonder verlichting, spookrijden, in gevaar brengen van het verkeer, rijden zonder rijbewijs en niet voldoen aan een stopteken. Het niet hebben van een rijbewijs en een identiteitsbewijs was naar zeggen van de verdachte de aanleiding tot zijn vlucht.

Autokrakers

NIEUWEGEIN In de nacht van zondag 22 op maandag 23 februari werden twee autokrakers aangehouden.

Rond 03.15 uur meldde een getuige dat twee jongemannen op de Poseidonburg in autos aan het schijnen waren en kennelijk op de dievenpad waren. Agenten gingen ter plaatse en zij werden door de getuige telefonisch naar de Hermesburg gedirigeerd. Daar zagen zij de twee verdachten bij een scooter staan. Bij het zien van de agenten, sprong één van de verdachten op de scooter en ging ervandoor, de andere deed dat te voet. Eén agent dook op de wegrijdende scooteraar en hield hem aan. Dit was een 19-jarige jongeman uit Utrecht. In de scooterbuddy lagen onder andere twee navigatiesystemen. De weggerende verdachte, een eveneens 19-jarige Utrechter, werd op de Batauweg aangehouden. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Alcoholcontrole

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN De politie heeft tussen zaterdagavond 21 februari 23.15 uur en zondagochtend 05.00 uur een alcoholcontrole gehouden.

De controle vond plaats op de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein en de Utrechtseweg in IJsselstein. Acht automobilisten bleken te veel te hebben gedronken en werden aangehouden. Zij bliezen tussen de 235 en de 660 ug/l. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.