Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 11.00 uur

Utrecht, 23-02-2009

Extra toezicht Bisonspoor

MAARSSEN - De politie treed strenger op tegen jongeren die zich ophouden in het winkelcentrum Bisonspoor. De laatste weken komen regelmatig meldingen binnen van winkeliers en winkelend publiek over jongeren die overlast bezorgen. Groepen jongeren gebruiken de bankjes als hangplek en vallen mensen lastig door onder andere de doorgang te belemmeren en steentjes te gooien. Ook worden er vernielingen gepleegd, troep achtergelaten en gefietst door het winkelcentrum.

Bekeuren en wegsturen

De politie gaat de komende weken zowel opvallend als onopvallend surveilleren. De kans is groot dat (groepen) jongeren worden weggestuurd als zij zonder goede reden zich bevinden in het winkelcentrum of bij de uitgangen. Constateert de politie overlast of strafbare feiten, dan kunnen jongeren rekenen op een bekeuring.

Achtervolging

IJSSELSTEIN/UTRECHT/WOERDEN/MAARSSEN Een automobilist ging er in de vroege ochtend van zondag 22 februari vandoor.

Rond 04.05 uur reed een motoragent over de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein. Hij zag dat een auto met hoge snelheid vanaf de Utrechtseweg kwam en in de richting van Nieuwegein reed. Hij gaf de automobilist een stopteken, maar die negeerde hij en reed de Rijksweg A2 richting Utrecht op en reed met een snelheid van 160 km/u. De verdachte reed vanaf de A2 de A12 op en reed daar 170 km/u, nam de afslag De Meern, nam de oprit van de A12 en reed al spookrijdend en zonder verlichting richting knooppunt Oudenrijn. Gezien de gevaarzetting, besloot de motoragent niet spookrijdend achter de verdachte aan te gaan, maar op de oprit te blijven staan.

Kort daarna zag hij de verdachte weer aan komen rijden, nu met zijn verlichting aan en in de juiste rijrichting. De verdachte reed via de A12 met 190 km/u in de richting van Woerden, nam daar de afslag en reed de A12 weer op in de richting van Utrecht. Van de A12 reed hij de A2 op in de richting van Amsterdam en reed met een geijkte snelheid van 200 km/u. Hij nam de afslag Maarssen en reed daar in de armen van meerdere agenten die op de afrit stonden te wachten. De bestuurder, een 28-jarige man uit IJsselstein, en zijn passagiere, een 24-jarige vrouw uit Utrecht, werden aangehouden. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht. De auto werd in beslag genomen.

De vrouw werd na een kort verhoor heengezonden. De IJsselsteiner bleek in het geheel geen rijbewijs te hebben. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden door rood, te hard rijden, zonder verlichting, spookrijden, in gevaar brengen van het verkeer, rijden zonder rijbewijs en niet voldoen aan een stopteken. Het niet hebben van een rijbewijs en een identiteitsbewijs was naar zeggen van de verdachte de aanleiding tot zijn vlucht.

Te hard en te veel

BREUKELEN Een automobilist werd in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 februari aangehouden omdat hij te hard reed. Hij bleek ook nog te veel te hebben gedronken.

Rond 01.55 uur reden agenten in een onopvallende videosurveillancewagen over de Rijksweg A2, komende uit de richting van Utrecht en gaande in de richting van Amsterdam. Ter hoogte van Breukelen werden zij met een pittige snelheid ingehaald door een auto. De agenten gingen achter hem aan en klokten de auto op een geijkte 148 km/u, wat een overschrijding van 58 km/u was (ter plaatse geldt 90 km/u). De bestuurder, een 37-jarige uit Amsterdam, werd aan de kant gezet. Daarbij bleek ook nog dat hij te veel had gedronken. De Amsterdammer werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

In het politiebureau blies hij bij de ademanalyse 505 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijke grens is. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor de te hoge snelheid en voor het rijden onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Vlag en bord

MONTFOORT Een jongen ging er in de nacht van zondag 22 op maandag 23 februari voor de politie vandoor. Dat mocht niet baten.

Rond 03.05 uur zagen agenten op de Provincialeweg drie jongeren lopen. Eén van hen had een verkeersbord in zijn handen en een supermarktvlag om zijn nek. De agenten spraken hem aan. Daarop zette hij het verkeersbord neer en rende hard weg. Een agent sprintte achter hem aan en wist de verdachte, een 19-jarige jongeman uit Montfoort, aan te houden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht. Hij bekende het verkeersbord en de supermarktvlag te hebben gestolen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder gewond

WILNIS Een motorrijder raakte op zondag 22 februari gewond bij een ongeval.

Rond 15.05 uur reed een 56-jarige motorrijder uit Sassenheim over de Amstelkade, komende uit de richting van De Hoef en gaande in de richting van Nessersluis. Voor hem reed een bevriende motorrijder, 51 jaar oud en afkomstig uit Sassenheim. De voorste motorrijder remde iets in de bocht. Vermoedelijk schrok de 56-jarige motorrijder daarvan, waarna hij de macht over het stuur verloor. Hij kwam ten val en gleed de berm in. Daarbij brak hij zijn sleutelbeen. Het slachtoffer werd per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis in Woerden gebracht.