Gemeente Den Haag

Internationale stad moet Hagenaars verleiden en verbinden

De komende twee jaar organiseert de gemeente Den Haag, in samenwerking met wijkorganisaties, expat-organisaties, scholen en internationale instellingen, activiteiten die ertoe moeten leiden dat zoveel mogelijk Hagenaars doordrongen zijn van de unieke positie van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. De activiteiten slaan tegelijkertijd een brug tussen de grote internationale gemeenschap in de stad en de Hagenaars.

Twee tot drie keer per jaar wordt in één van de stadsdelen een international wave georganiseerd, waarbij expats en Hagenaars elkaar ontmoeten. Deze ontmoetingsbijeenkomsten zijn niet alleen informatief, maar ook feestelijk. Voor scholieren uit het stadsdeel worden aanvullende activiteiten georganiseerd waaronder een bezoek aan het Vredespaleis. Alle Haagse scholen, ook de talrijke internationale scholen, krijgen speciaal lesmateriaal.

Ook moet 21 september, de VN dag van de Vrede, uitgroeien tot een belangrijke Haagse feestdag. Samen met de Haagse VN-instellingen wordt bekeken hoe deze instellingen tijdens de Dag van de Vrede beter op de kaart gezet kunnen worden. Daarnaast wordt er via de viering van het Hudson jaar een link gelegd tussen de juridische VN-hoofdstad Den Haag en de politieke VN-hoofdstad New York.

Internationaal academisch karakter
Het college wil daarnaast het academisch klimaat rond de internationale instellingen in de stad verder versterken. Onder meer door de vestiging van een University College, waarmee Den Haag feitelijk de tweede volwaardige vestigingsplaats van de Universiteit Leiden wordt. Ook door de uitbreiding van het opleidingsaanbod van de talloze in Den Haag gevestigde kennisinstituten op het gebied van vrede, recht en veiligheid wordt het internationale, academische karakter van de stad verhoogd.

Beëindiging stedenbanden
Gevolg van de keuze voor deze nieuwe prioriteiten is wel dat het bestaande internationale beleid van de gemeente Den Haag wordt gewijzigd. Dit heeft vooral consequenties voor de stedenbanden met Warschau in Polen en Juigalpa in Nicaragua die na respectievelijk 17 en 25 jaar worden beëindigd.