Veilig Amsterdam


Aanval ingezet voor een schoon Zuidoost

schoonmaakactie Oud-Zuid
23 februari 2009

Op 20 januari jl. heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost ingestemd met het Aanvalsplan Zuidoost schoon. Het plan is op 12 februari jl. ook besproken in de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer. Het aanvalsplan biedt een totaalpakket aan maatregelen die ervoor zorgen dat Zuidoost schoon blijft, binnen de budgettaire kaders en volgens het vastgestelde serviceniveau.

De inspanningen van het Milieutechnisch Bedrijf om het stadsdeel schoon te houden hebben de afgelopen jaren geleid tot een overschrijding op de begroting. Daarnaast is ondanks de frequente inzameling van vuil en schoonmaak van de openbare ruimte de vervuilingsnelheid op veel plaatsen hoog. De hoge kosten en de hoge vervuilingsnelheid hebben geleid tot een motie van de stadsdeelraad waarin werd gevraagd om een aanvalsplan.

Gedragsverandering
Het aanvalsplan beoogt een integrale aanpak van een efficiënte inzameling, duidelijke voorlichting en gerichte inzet van handhaving. Bij de uitvoering van het plan betrekt het stadsdeel onder meer bewoners, scholen en woningcorporaties. Zo wordt de muziekfilm Living the Dream ingezet om met scholieren in gesprek te gaan over hoe je als individu kunt bijdragen aan een prettige leefomgeving. Daarnaast is een vuurwerkcampagne in de maak die bewoners zal stimuleren om zich medeverantwoordelijk te voelen voor een schone openbare ruimte.

Pakkans wordt groter
Stadsdeel Zuidoost zal bovendien de handhaving gericht intensiveren en cameratoezicht inzetten. Nog te vaak worden het huisvuil en het grofvuil bij de vuilinzameling op een verkeerde manier aangeboden. Hierdoor ontstaat extra zwerfvuil, wat bij bewoners leidt tot irritatie en een gevoel van onveiligheid. Eind februari start dan ook een pilot waarbij verborgen cameraâs worden ingezet als middel om letterlijk zicht te krijgen op veroorzakers van de vuiloverlast. Portefeuillehouder Beheer en Milieu Emile Jaensch: âVervuilers moeten zich bewust worden van hun asociale gedrag. Door de inzet van de verborgen cameraâs en de gebiedsgerichte benadering van de handhaving wordt de pakkans aanmerkelijk groter. Men is dus gewaarschuwd!â