Gemeente Dongen

Gemeente en provincie werken samen aan geuronderzoek

Publicatiedatum: 23-2-2009

De gemeente Dongen en de provincie Noord-Brabant werken samen aan het houden van een geuronderzoek. Uitgangspunt is het klachtenbelevingspatroon van de inwoners van Dongen. Dat is het resultaat van een overleg dat beide overheden deze week voerden.

Het geuronderzoek zal zich richten op ECCO Tannery Holland B.V. en Trobas Gelatine B.V. Beide bedrijven zijn gevestigd op het Dongense industrieterrein Tichelrijt. Vertegenwoordigers van de gemeente Dongen hebben op woensdag 18 februari 2009 op het provinciehuis in Den Bosch een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de provincie over geurproblematiek.

,,Een aantal zaken moet door de gemeente Dongen nog nader worden uitgewerkt, zoals het proces, doel, de kosten, de opzet van de rapportage en de doorvertaling van de uitkomst van het onderzoek. Uiterlijk binnen drie weken moet hierover duidelijkheid bestaan en is er definitief sprake van het onderzoek, aldus Peter van Strien, woordvoerder milieu van de gemeente Dongen.

Aanleiding
Aanleiding voor het overleg op het provinciehuis, is het recent intrekken van de aanvraag voor een vergunning door het bedrijf ECCO Tannery Holland B.V. inzake de revisievergunningen Wet Milieubeheer en Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren. Op donderdag 29 januari 2009 ontving het college van de gemeente Dongen de schriftelijke mededeling van ECCO dat deze aanvraag werd ingetrokken.
ECCO gaf aan de voorgenomen modernisering van de afvalwaterzuiveringsinstallatie dit jaar om planningtechnische redenen niet meer te kunnen uitvoeren. Verder kondigde het bedrijf aan een nieuwe, alternatieve wijze van afvalwaterzuivering te willen gaan bestuderen. In mondeling overleg met de gemeente Dongen had ECCO eerder kenbaar gemaakt twijfels te hebben ten aanzien van de haalbaarheid van reductie van geurbelasting, zoals weergegeven in rapporten van deskundigen. Deze informatie speelt een belangrijke rol in het vergunningstraject.

College
Het college van de gemeente Dongen kondigde daarop een onderzoek aan om de feiten helder op een rij te krijgen. De provincie had daarbij nadrukkelijk de voorkeur als deskundige partij.