Gemeente Dongeradeel


Dongeradeel gaat preventief borstelen

De gemeente Dongeradeel gaat in de stad en de omliggende dorpen preventief borstelen tegen onkruid. Hierdoor wordt de voedingsbodem van het onkruid verwijderd en vermindert de kans op nieuwe groei. Het is de eerste keer dat de gemeente preventief borstelt.

Het wijkbeheer van de gemeente Dongeradeel doet naast onderhoud van groen, sportvelden en begraafplaatsen ook het onderhoud van riolen en bestratingen. Een onderdeel van dit onderhoud is het tegengaan en bestrijden van onkruid op verharding en in de goten langs de weg.

Tweemaal per jaar wordt het onkruid op de verharding door het wijkbeheer met chemische middelen bestreden. Om te voorkomen dat er überhaupt onkruid kan groeien worden de goten regelmatig, gemiddeld zes keer per jaar, geveegd met behulp van een veegauto. Door dit vegen wordt de voedingsbodem bestaande uit zand en modder verwijderd. De veegauto kan alleen niet overal komen en daarom ontstaat er op sommige plekken dan toch een rand met zand en modder waarop onkruid kan groeien.

Wijkbeheer Dongeradeel wil het gebruik van chemische middelen tot een minimum beperken en tegelijkertijd de paden, wegen en goten zo schoon en zo vrij van onkruid houden als mogelijk is. In het vroege voorjaar, nog voor het onkruid begint te groeien, willen zij dit jaar de verharding en goten zo schoon mogelijk maken, juist ook op die plaatsen waar de veegauto normaal niet kan komen. Met een borstelmachine "krabben" ze het vuil van de bestrating en uit de goten waarna het opgeveegd zal worden.

Deze machine en de machinist komen uit Smallingerland. Deze gemeente heeft al jarenlange ervaring met borstelen. De werkzaamheden worden vanaf deze week tot naar verwachting eind maart uitgevoerd. Eerst komen de dorpen aan de beurt en daarna volgt Dokkum.

Om een en ander mogelijk te maken en vlot te laten verlopen heeft het wijkbeheer de medewerking van de bewoners nodig. De gemeentelijke afdeling informeert de buurtbewoners een dag van te voren met borden over de borstelactiviteiten. Om overal goed te kunnen borstelen worden de mensen dan verzocht de auto dan niet te parkeren in de parkeerhavens.

Nieuws

De borstelwagen