Gemeente Alkmaar
Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Alkmaar, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en provincie Noord-Holland.
Baggerwerk in het centrum van Alkmaar van start
Vanaf 23 februari baggeren Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar een fors aantal wateren in Alkmaar-Centrum. Het gaat om de Singelgracht, de grachten nabij het Waagplein, de Hoevervaart, de Hoornse vaart en het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal. De meeste bagger is op deze plaatsen in meer of mindere mate vervuild.
Het slib wordt weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de doorstroming en doorvaarbaarheid van het water te verbeteren. Ook komt de grote schoonmaakbeurt van de sloten, grachten en vaarten de waterkwaliteit ten goede. Op sommige locaties combineert de gemeente de baggerwerkzaamheden met het vervangen van beschoeiingen. De werkzaamheden duren in totaal ongeveer anderhalf jaar.
Hoe wordt gebaggerd?
Binnen de stadsgrachten en de Hoornse vaart haalt een baggerwerktuig van aannemer De Vries & Van de Wiel het slib boven water en voert het via het water in waterdichte bakken af naar een overslaglocatie nabij de Omval in het Noordhollandsch kanaal. Van daaruit gaat het slib naar speciale verwerkingslocaties. Op een aantal plekken is het niet mogelijk om de bagger via het water af te voeren, bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van lage bruggetjes. Dan wordt het materiaal via vrachtwagens afgevoerd. De route in de wijk wordt zo gekozen dat de overlast minimaal is. Het baggeren vindt deels plaats in het broedseizoen. De aannemer neemt voorzorgmaatregelen om de flora en fauna in en langs het water zoveel mogelijk te ontzien. Het hoogheemraadschap, de gemeente en de provincie zien er op toe dat die maatregelen zorgvuldig worden uitgevoerd.
Medewerking bewoners
Bewoners moeten voorafgaand aan de werkzaamheden hun eigendommen uit het water halen. Ze krijgen hierover, voordat het werk begint, een brief. Hierin staat ook informatie over het terugplaatsen van bootjes en steigers. Woonboten hoeven niet verplaatst te worden. Met alle woonbooteigenaren wordt vooraf contact opgenomen.
Vervuiling in de waterbodem
Slib raakt door natuurlijke processen in meer of mindere mate vervuild met schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld door te hoge temperaturen, te weinig beweging van het water, te weinig licht of te weinig zuurstof. Mensen dragen ook in belangrijke mate bij aan vervuiling van het slib, bijvoorbeeld door zwerfafval, afstroming van vervuild regenwater en stofdeeltjes die in het water terechtkomen en neerslaan op de bodem. Hoe meer mensen in een gebied wonen, des te moeilijker de natuur deze stoffen zelf kan opruimen. In elke stad komt daarom vervuild slib voor. In Alkmaar wordt dit de komende tijd opgeruimd.
Unieke samenwerking tussen overheden
De provincie en hoogheemraadschap beheren het meeste water in Alkmaar en zijn zodoende verantwoordelijk voor de baggerwerkzaamheden. De gemeente is bij het project betrokken vanwege de inbreng van lokale kennis. Deze samenwerking tussen gemeente, provincie en waterschap bij de aanbesteding en uitvoering van baggerwerkzaamheden is uniek in Nederland. Het levert niet alleen prijstechnische voordelen op; door gezamenlijk te baggeren wordt ook voorkomen dat net gebaggerde sloten weer volstromen met (vervuild) bagger uit ander water. Het zorgvuldig op elkaar afstemmen van de baggerwerkzaamheden, beperkt daarnaast de overlast voor de inwoners van Alkmaar. De kosten van de baggerwerkzaamheden zijn in totaal begroot op ongeveer 18 miljoen euro.
Einde persbericht