Onderwijsbond CNV

22 februari 2009

CNV en de hogere pensioenleeftijd

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Algemeen nieuws

Zaterdagochtend opende de Telegraaf met de kop: `AOW leeftijd kan naar 67'. Daaronder staat een verwijzing naar een interview dat de krant morgen pas zal plaatsen. De kop komt volledig voor rekening van de Telegraaf en is wat ons betreft onjuist. In een interview met deze krant heeft CNV-voorzitter René Paas aangegeven dat we op voorstel van CNV-jongeren over de AOW-leeftijd binnen het CNV in gesprek zijn. Hij heeft bovendien gezegd dat het geen oplossing is voor de crisis en dat het nu juist een groot probleem is om ouderen aan het werk te houden.

De AOW-leeftijd is een lange termijndiscussie. De commissie Bakker stelde een jaar geleden voor om deze vanaf 2016 met een maand per jaar te verhogen. Als dat zou gebeuren, duurt het tot 2040 voordat de AOW-leeftijd 67 jaar zou zijn. Op dit moment onderzoekt een CNV-werkgroep hoe we moeten omgaan met vergrijzing, participatie en betaalbaarheid van sociale voorzieningen. Daarbij is ook de AOW-leeftijd van belang. Die discussie wordt dus nog voluit gevoerd. En we lopen niet op de conclusie vooruit.

Het CNV zet zich er al jaren voor in dat het mogelijk is om vrijwillig langer door te werken na 65 jaar. Daarbij gaat het niet om mensen die al heel jong begonnen zijn met werken en die belastend werk hebben gedaan. Maar op dit moment gaan Nederlanders gemiddeld op 62-jarige leeftijd met pensioen. Het moet voor mensen aantrekkelijker worden om langer door te werken.


---