PvdA Rotterdam


Nieuws

Artikel 1 van de grondwet in buurthuis

Za 21 Feb 2009 - Redactie
Artikel 1 van de grondwet in buurthuis

Artikel 1 van de grondwet is zo belangrijk, dat het overal zichtbaar aanwezig moet zijn. Dat stelt Necat Kaya, deelraadslid voor de PvdA in IJsselmonde. En nu hangt op zijn initiatief dit grondwetsartikel in tal van buurthuizen.
Zo heeft welzijnsorganisatie Perspect op 27 januari jl. in al haar trefpunten Artikel 1 van de grondwet opgehangen. Artikel 1 van de Grondwet gaat over gelijke behandeling van iedereen die in Nederland leeft. Deelraadslid Necat Kaya heeft samen met directeur Perspect, Netty Verschoor, het ingelijste artikel in trefpunt De Dijk opgehangen.

Artikel 1 van de grondwet luidt Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Al enige tijd zet Kaya zich in voor het veel zichtbaarder maken van dit artikel. Kaya: "Wij moeten constant alert zijn op vormen van uitingen en gedragingen van discriminerende aard en ongelijke behandeling. En iedereen, zonder uitzondering, moet artikel 1 van de Grondwet respecteren en leven naar de letter en geest ervan.

Op initiatief van Necat Kaya heeft de deelraad IJsselmonde een motie aangenomen waarin het dagelijks bestuur van IJsselmonde werd opgeroepen te onderzoeken welke maatregelen de deelgemeente kan nemen om discriminatie te voorkomen en een samenhangend beleid hierop te ontwikkelen. De motie stelt onder meer voor om als symbolische daad artikel 1 van de Grondwet op meer plaatsen zichtbaar op te hangen, bijvoorbeeld in de raadzaal, bij de servicebalie van de deelgemeente, burgerzaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wijkgebouwen. Het eerste deel van de motie is nu uitgevoerd. In december ontvingen 32 instellingen in IJsselmonde een ingelijste verzie van het grondwetsartikel. In wijkcentrum Het Trefpunt heeft de lijst een prominente plek gekregen. Kaya was, als initiatiefnemer, aanwezig bij de onthulling. Kaya: Ik ben er heel trots op dat dit nu hier hangt.