Ingezonden persbericht


Persverklaring uitzending Netwerk over Schipholbrand

Haarlem, 21 februari 2009

De uitzending van de actualiteitenrubriek Netwerk van 20 februari jl. was gewijd aan de conclusies van een onderzoek van de heer Fred Vos over de brand in het cellencomplex, "Detentie- en Uitzetcentrum Schiphol-Oost". Tijdens de uitzending laat hij zich negatief uit over de conclusies van het onderzoek dat door de Onderzoeksraad voor Veiligheid in september 2006 is afgerond. Onder andere zet hij vraagtekens bij het optreden van de brandweer tijdens deze brand.

Theo Weterings, burgemeester Haarlemmermeer en voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland: "De bevindingen van de heer Vos zijn voorgelegd aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De onderzoeksraad heeft daarop geantwoord dat zij blijven bij hun eerdere conclusies. Wij onderschrijven nog steeds de conclusies van de onderzoeksraad en sluiten ons bij hun oordeel aan."

Frans Schippers, commandant brandweer Kennemerland: "De onderzoeksraad heeft een heldere mening over het optreden van de brandweer. De heer Vos heeft recentelijk aan de brandweer een aantal vragen gesteld. Deze vragen zijn nog niet beantwoord. De conclusies van de heer Vos zijn dan ook gebaseerd op onvolledige informatie."

Deze verklaring is verzonden namens de gemeente Haarlemmermeer en brandweer Kennemerland. Een verdere inhoudelijke reactie volgt na bestudering van het rapport van de heer Vos.