Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district
Breda, 21-02-2009

Rustige start van carnaval in district Breda

DISTRICT BREDA: Carnaval 2009 is rustig van start gegaan in het politiedistrict Breda. Volgens de dienstdoende agenten hing er een goed sfeertje. Naar schatting kwam driekwart van de bezoekers kwamen van boven de Moerdijk. Door nadrukkelijk en duidelijk zichtbaar in het Bredase centrum aanwezig te zijn kon de politie een paar kleine incidentjes in de kiem smoren. Een luidruchtige en agressieve groep van circa 40 personen afkomstig uit de regio Rotterdam werd de stad uit gestuurd. In de nacht van vrijdag 20 februari op zaterdag 21 februari verrichte de politie in de Bredase binnenstad negen
arrestaties:
3x vanwege verstoren openbare orde
3x vanwege mishandeling
3x vanwege niet voldoen aan bevel of vordering.
In Etten-Leur werd twee personen aangehouden vanwege verstoring van de openbare orde. Een 19-jarige Bredanaar is gearresteerd op de Oude Bredaseweg nadat hij een ruit van een auto kapot sloeg en twee voorbijgangers mishandelde.

Jongens trekken vuurwapen bij ruzie

PRINSENBEEK: Een 21-jarige man uit Breda deed aangifte van bedreiging. Op vrijdagavond 20 februari wilde hij een vriend te hulp schieten. Zijn vriend werd door drie jongeren in elkaar geslagen op de
Groenstraat. Een van de jongens trok echter een pistool, dat hij doorlaadde. Onder bedreiging van het wapen hield hij de 21-jarige Bredanaar op afstand.
Op basis van de opgegeven signalementen ging de politie op zoek en trof het viertal aan op de Buitenwal. Het ging om vier jongemannen (17, 18, 19 en 20 jaar) afkomstig uit Breda.
Bij fouillering bleken twee van hen een vuurwapen bij zich te hebben. De 20-jarige verdachte had het wapen in zijn broeksband zitten. De 18-jarige droeg het in zijn binnenzak.
Het viertal is in verzekering gesteld en ingesloten. Het wapentuig is voor nader onderzoek inbeslag genomen. Van de minderjarige verdachten zijn de ouders in kennis gesteld en voor hen is ook de Raad van de Kinderbescherming geïnformeerd.
Naast het wapenbezit en de bedreiging worden ze ook verdacht van mishandeling van een 22-jarige inwoner van Prinsenbeek. Bij een ruzie werd de man geschopt en geslagen. Het geweld ging door nadat hij op de grond gevallen was. De man liep letstel op aan zijn hoofd en nek. Ook hij werd met een vuurwapen bedreigd en heeft inmiddels aangifte gedaan.

Inbrekers op heterdaad aangehouden

TETERINGEN: Op vrijdagavond 20 februari kreeg de politie omstreeks 20.00 uur het bericht dat er werd ingebroken in de vestiging van het Florijn College aan de Meulenspie. Diverse politie eenheden gingen ter plaatse en zagen twee mannen op het bouwterrein aan de achterkant weg vluchtten. Een 34-jarige veelpleger uit Breda kon direct worden ingerekend. De andere verdachten zwom een sloot (richting Nieuwe Kadijk) over maar werd aan de andere kant onderschept door
politieagenten. Deze 18-jarige Bredanaar werd (kletsnat) aangehouden. Nader onderzoek wees uit dat het hekwerk rond het bouwterrein kapot gemaakt was om te kunnen betreden. De beide verdachten zijn in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten.

Bejaarde man wordt mishandeld door indringers

BREDA: Een 75-jarige man is vrijdagavond 20 februari 2009 ernstig mishandeld door drie mannen die zijn woning binnen drongen. Dat gebeurde omstreeks 20.30. Het slachtoffer openende na aanbellen zijn voordeur. Hij was in de veronderstelling dat zijn dochter langs kwam. Twee nog onbekende mannen sloegen hen direct op gewelddadige wijze in elkaar. Dat gebeurde terwijl een derde dader zijn woning doorzocht. Het slachtoffer liep twee dichtgeslagen ogen en een gebroken neus op. Verder was er sprake van snijwonden tengevolge van rondvliegende glasscherven. De man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld, waarna familieleden zich over hem ontfermden. Daarnaast is ook Bureau Slachtofferhulp ingeschakeld. De politie heeft op dit moment nog geen duidelijk over de motieven van de daders. Wel is direct een onderzoek gestart door de districtsrecherche van de Bredase politie. De technische recherche stelde een sporenonderzoek in en er is een aanvang gemaakt met het buurtonderzoek.

Helaas heeft niet iedereen die aanbelt, goede bedoelingen. Preventie tegen dit soort delicten begint aan de voordeur. Met een zogenaamde deurspion is te zien wie er voor de voordeur staat. Kierstandhouders of veiligheidskettinkjes kunnen ongewenste bezoekers buiten houden. Wellicht is het verstandig om te besluiten om na een bepaald tijdstip niet meer open te doen als u geen bezoekers verwacht.

Politie vermoedt brandstichting oude schoolgebouw

ETTEN-LEUR: Vrijdagmiddag 20 februari 2009 is er brand gesticht in een oud leegstaand schoolgebouw aan de Streek in Etten-Leur. Het vuur werd omstreeks 16.30 uur ontdekt. Het gaat om een oude, niet meer in gebruik zijnde locatie van het Munnikenheide College.
Door de brand ontstond veel rookontwikkeling in het slooppand. Het vuur is niet uitslaand geweest en was binnen een uur onder controle. Na de bluswerkzaamheden stelden brandweer en politie vast dat er op twee plaatsen brand was gesticht in klaslokalen op de eerste
verdieping. Tevens waren er sporen zichtbaar van enkele brandhaarden van eerdere pogingen. Getuigen zagen kort voordat de brand ontdekt werd dat er vier kleine jongens uit het pand kwamen. Al deze feiten bij elkaar genomen, gaat de politie uit van brandstichting en wordt er een nader onderzoek ingesteld naar de identiteit van de vier
gesignaleerde jongeren.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 21-02-2009 14:17 | © Regio Midden en West Brabant |