21 feb Anti racisme demonstratie Zoetermeer


Stop racisme! Geen vrijplaats voor nazi's

ZOETERMEER, 20090218 -- Zaterdag 21 februari aanstaande zal de Anti-fascistische Actie in Zoetermeer demonstreren tegen racisme en extreem rechts onder het motto "geen vrijplaats voor nazi's". Ook in de lokale politiek zijn vragen gesteld over problematiek met extreem-rechtse jongeren in de gemeente Zoetermeer.

Extreem-rechtse partijen en groeperingen houden in Nederland regelmatig bijeenkomsten en demonstraties waar zij hun haat tegen alles wat anders is kunnen uiten. Dit is echter nog niet genoeg; gewelddadige groeperingen zoals de Nationaal-Socialistische Actie (NSA) eisen ook dat de overheid ruimtes aan hen beschikbaar stelt waar zij ongestoord bijeen kunnen komen. Ook in de gemeente Zoetermeer eisen nazistische jongeren een dergelijke ontmoetingsplaats. Zoetermeer heeft jarenlang overlast gekend van extreem-rechts jongeren, een plek waar zij bij elkaar kunnen komen om zichzelf te organiseren zal dit soort problematiek alleen maar vergroten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor Zoetermeer, maar ook voor andere plaatsen waar extreem-rechtse jongeren bij elkaar komen.

De gemeente Zoetermeer worstelt al sinds 2003 met ernstige problemen met extreem rechtse jongeren. Op 5 mei 2005 zorgde een kleine groep rechts radicale jongeren voor stevig tumult in Zoetermeer. De gemeente dacht met een groep onschuldige probleemjongeren te maken te hebben, maar werd met haar neus hard op de feiten gedrukt. Ze bleek een groep neonazistische skinheads binnen de grenzen te hebben, het Soetermeer Skinhead Front. De groep haalde meerdere malen de krant door vechtpartijen, zo vallen ze op 6 mei 2006 een groep skaters aan wat tot hevige verwondingen leidt. Naar aanleiding van deze problematiek werd eind 2006 een plan van aanpak gepresenteerd door de gemeente. Na een jaar kwam de gemeente met het bericht dat de overlast van extreem-rechtse jongeren grotendeels was verdwenen. Niets is minder waar, want de overlast ging gewoon door. De groep werd minder zichtbaar in Zoetermeer, maar is zeker niet verdwenen. Andere jongeren worden nog steeds lastiggevallen en ook jongerencentra ondervinden veel overlast van groepen als de NSA.

In de uitzending van het BNN televisieprogramma `Sophie op 3' van 24 januari jl. komen drie vermomde rechts-radicale jongeren van de NSA uit Zoetermeer en Den Haag aan het woord. Na deze uitzending kwamen er veel ongeruste reacties binnen bij de PvdA in Zoetermeer. Deze burgers maakten zich zorgen over de vermeende toename van het aantal rechts-radicale jongeren in de gemeente Zoetermeer. Naar aanleiding van deze reacties stelde de PvdA vragen aan het college(1) onder andere over de link tussen het Soetermeer Skinhead Front (SSF) en de NSA.

Op zaterdag 21 februari organiseert de Anti-fascistische Actie een demonstratie om duidelijk te maken dat extreem-rechts en racisme niet welkom zijn in Zoetermeer. Het is en blijft belangrijk om niet stilzwijgend toe te kijken, maar om overal te laten merken dat wij een samenleving willen waarin mensen niet gediscrimineerd worden om hun huidskleur of afkomst.

(1)
www.zoetermeer.pvda.nl/renderer.do/menuId/188308/clearState/true/sf/188308/returnPage/188308/itemId/562932/realItemId/562932/pageId/187897/instanceId/188319/

AFA Den Haag

*E-mail:* info@afadenhaag.nl

*Website:* www.afadenhaag.nl

*Postadres:* Postbus 10233, 2501HE Den Haag

*Giro:* 5194552 (Den Haag)





AFA Den Haag