Evangelische Omroep

Nr. 048

Hilversum, 18 februari 2009

BLAUW BLOED VANUIT DE SNEEUW: WINTERSPORT VAN DE ORANJES !Blauw Bloed, zaterdag 21 februari 2009 om 19.35 uur op Nederland 2

Aanstaande zaterdag een bijzondere uitzending van het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed, geheel vanuit de sneeuw. Vanuit het Oostenrijkse Lech natuurlijk de beelden van de wintersportvakantie van de Oranjes. Een jubileum, want het is de 50ste keer dat Lech onze koninklijke familie mag ontvangen. De Oranjes genieten er nog steeds naar hartelust en de jongste generatie, waaronder prinses Amalia, laat zien al aardig te kunnen skiën.

De Oranjes zijn zeker niet de enige royals die graag de lange latten onderbinden. Vrijwel elke Europese royal zoekt minimaal één keer per jaar de sneeuw op. Maar dan gaan ze natuurlijk niet naar het eerste het beste skioord. Blauw Bloed vertelt u over een aantal koninklijke wintersport hotspots.

Erfprins Alois
Presentator Jeroen Snel kreeg de unieke mogelijkheid om erfprins Alois van Liechtenstein te interviewen op Slot Vaduz. De 40-jarige prins volgt op een dag z'n vader Hans-Adam II op als staatshoofd van het ministaatje. De erfprins, die sinds 2004 de dagelijkse leiding over Liechtenstein heeft overgenomen van zijn vader, toonde zich tijdens het interview bijzonder openhartig: "Mijn vader wilde nogal eens provocerende uitspraken doen. Hij nam nooit een blad voor de mond, hij zei wat veel mensen dachten maar het was niet altijd slim om alles hardop te zeggen. Ik doe dat minder."

Daarnaast vertelt erfprins Alois over zijn contacten met de andere koninklijke families in Europa. En hoe hij net als generatiegenoot prins Willem-Alexander een grote passie heeft voor skiën. Met koningshuisdeskundige Bearn Bilker spreekt presentator Jeroen Snel in Liechtenstein vervolgens over de rol die deze kleine monarchie in de wereld nog kan spelen.

Sjoukje Dijkstra
Tot slot heeft Blauw Bloed een bijzonder gesprek met schaatsvedette Sjoukje Dijkstra. Deze maand is het precies 45 jaar geleden dat zij op de Olympische Winterspelen van Innsbruck een gouden medaille won, onder toeziend oog van Koningin Juliana, Prins Bernhard en Prinses Beatrix. Na afloop waren daar de warme woorden van koningin Juliana die zei: "Je hebt het echt verdiend". Een uniek Oranjemoment.

Bijgevoegd een foto van de koninklijke familie in Lech en een foto van presentator Jeroen Snel met erfprins Alois van Liechtenstein, alleen te gebruiken met als bijschrift 'Blauw Bloed'.
---
Noot voor redactie,