Ingezonden persbericht


Persbericht

Première van theaterproject Annemarie Prins
in Cambodja

Februari 2009

De tweede voorstelling die Annemarie Prins regisseert bij Amrita in Cambodja, Breaking The Silence, gaat op 21 februari 2009 in Phnom Penh in première. Het succes van de eerste productie uit 2006, 3 years, 8 months, 20 days (vernoemd naar de duur van Pol Pot's regime) was reden voor een vervolg. Omdat de eerste voorstelling vanwege de povere infrastructuur niet kon touren in het land, is Breaking the Silence geheel toegesneden op een tour door de provincies. Om de voorstelling laagdrempelig te laten zijn, speelt de voorstelling meestal op een mobiel podium in de rijstvelden.

Met de tour van Breaking The Silence wordt gehoor gegeven aan een grote behoefte aan cultuur in een land dat ruim dertig jaar geleden vrijwel al zijn kunstenaars en intellectuelen verloor. Bovendien roept de voorstelling op tot een publieke discussie over het verleden en de wijze waarop dat te verwerken. Prins schreef het stuk op basis van uitgebreid onderzoek naar de dagelijkse omgang met de trauma's. Vorig jaar interviewde zij, samen met Nan van Houte, tientallen daders en slachtoffers. Zij werden daarin bijgestaan door het Documentatie Centrum van Cambodja (DC-Cam), de organisatie die de killing fields blootlegde en kennis over de Khmer Rouge periode verzamelt en verspreidt. Met het stroef verlopende tribunaal op de achtergrond organiseert DC-Cam ook het randprogramma rond de voorstellingen op het platteland.

Breaking the Silence wordt in Khmer gespeeld. De voorstelling wordt geproduceerd door Amrita Performing Arts uit Phnom Penh en Theatre Embassy uit Amsterdam. Het is mogelijk gemaakt met steun van het Prins Claus Fonds en De Nederlandse Ambassade in Bangkok.



Ingezonden persbericht