Ingezonden persbericht


Flexconcerten Klassiek zonder keurslijf

Persbericht voor concert in Amsterdam
Den Haag, 2 februari 2009

Lavinia Meijer speelt controversieel stuk in eerste Amsterdamse Flexconcert

Op zaterdagavond 21 februari vindt in de Amstelkerk te Amsterdam het eerste concert plaats in de serie Flexconcerten, waar de concertbezoekers na afloop mogen betalen wat ze het waard vinden. De harpiste Lavinia Meijer, de altviolist Emlyn Stam en de fluitiste Katja Pitelina spelen trio's van Debussy, Takemitsu en Gubaidulina. Ook vertolken ze ieder een solostuk met boombox (gettoblaster) van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis. Lavinia Meijer is te horen in Cities Change the Songs of Birds, dat bij de première veel opschudding veroorzaakte. In het werk becommentarieert de harp geluidsfragmenten uit een documentaire over drugsverslaafde vrouwen in New York. Het rauwe realisme en het expliciete taalgebruik zorgden voor verhitte discussies. De website Harpcolumn.com betichtte Ter Veldhuis zelfs van muzikaal terrorisme en schreef dat de harp in de goot was beland. Trouw daarentegen besprak de première met instemming, omdat de harp "wel een potiger imago kan gebruiken". In het Flexconcert gaat het stuk voor het eerst in reprise.
Jacob ter Veldhuis gaat tegenwoordig als JacobTV door het leven en noemt zich 'avant pop composer'. Hij vestigde zijn naam met voor nieuwe muziek opmerkelijk welluidende en melodieuze composities. Nu werkt hij aan een omvangrijke reeks composities met boombox, die hij bestempelt als 'urban songs'. De altviolist Emlyn Stam brengt daaruit Tatatata ten gehore, dat is gebaseerd op teksten van Guillaume Apollinaire. De fluitiste Katja Pitelina speelt Garden of Love naar het beroemde gedicht van William Blake. Ook de trio's van Takemitsu en Gubaidulina zijn door literatuur geïnspireerd. And Then I knew 'twas Wind van de Japanse componist Toru Takemitsu heeft een dichtregel van Emily Dickinson als uitgangspunt. De Russische componiste Sofia Gubaidulina brengt een hommage aan de Duitse dichter Francisco Tanzer in Garten von Freuden und Traurigkeiten.
Amsterdam, Amstelkerk (Amstelveld). Zaterdag 21 februari 2009, 20.15 uur. Flexconcert. Lavinia Meijer (harp), Emlyn Stam (altviool), Katja Pitelina (fluit). Jacob ter Veldhuis (JacobTV): Cities Change the Songs of Birds voor harp en boombox (2008); Tatatata voor altviool en boombox (1998); Garden of Love voor fluit en boombox (2002). Claude Debussy: Sonate voor fluit, altviool en harp (1915). Toru Takemitsu: And Then I Knew 'twas Wind (1992). Sofia Gubaidulina: Garten von Freuden und Traurigkeiten (1980). De bezoekers betalen na afloop wat ze het waard vinden: www.flexconcerten.nl.
Bezoekers kunnen reserveren via de website of via 0900 - 4001060. Op goed geluk komen mag ook.
Voor de redactie De musici zijn beschikbaar voor interviews. Neem voor meer informatie contact op met Dimitri van der Werf (dimitrivanderwerf@gmail.com / 06 - 4935 2616). Persberichten en foto's zijn te downloaden van de website www.flexconcerten.nl.