Gemeente Best

Carnaval in De Tent: veel plezier, zonder alcohol onder de 16!

18-02-2009

Carnaval, de tijd van feest, leut en plezier. Een feest waar jong en oud naar uitkijkt en aan deelneemt. Ook een tijd waarin de alcohol rijkelijk vloeit. Alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar leidt echter tot schadelijke gevolgen, zoals hersenbeschadiging die zich op latere leeftijd openbaart. In Best kunt u uw kind met carnaval op een veilige manier laten feesten. Op het Raadhuisplein staat dit jaar van 21 tot en met 24 februari voor de tweede keer De Tent: een grote feesttent, waar jongeren op hun eigen manier kunnen carnavallen. Dus niet alleen hossen, maar ook housen! En, onder de 16 wordt er geen alcohol geschonken.

De Tent
Vorig jaar was De Tent zo'n succes, dat ook dit jaar met carnaval de feesttent weer op het Raadhuisplein verschijnt! Het programma is uitgebreid en De Tent wordt nog meer aangepast op de wensen van de jeugd. Zo zullen de regels voor de oudere jeugd wat soepeler zijn dan vorig jaar. U kunt uw kind in De Tent op een veilige manier laten feesten. Carnaval speciaal voor jongeren dus, maar wel met een aantal huisregels. Eén daarvan is, dat er onder de 16 geen alcohol wordt geschonken.

Hersenontwikkeling
Lange tijd werd gedacht, dat de hersenen rond het vierde tot zesde levensjaar wel zo'n beetje uitgegroeid zouden zijn. Sinds kort is bekend, dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot ongeveer het 24e levensjaar. De eerste jaren leert het kind lopen en praten en fijne bewegingen te maken (nodig voor bijvoorbeeld het schrijven).

Rond de puberteit ondergaan de hersenen een groeispurt, waardoor het kind steeds beter kan redeneren, organiseren, plannen, strategisch denken en beslissen. Zoals kinderen gedurende de eerste jaren steeds soepeler gaan bewegen, zo gaan ze tijdens de puberteit en adolescentie steeds 'soepeler' denken.

Niet alleen het denken gaat steeds soepeler, ook de sociale vaardigheden ontwikkelen zich tijdens de puberteit. Pubers leren sociale seintjes van anderen te begrijpen: de lichaamshouding, de gezichtsuitdrukking en de toon waarmee iemand praat.

Gevolgen alcoholgebruik
Vooral rond de puberteit kan alcohol de ontwikkeling van het logisch denken en de sociale vaardigheden verstoren. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen de hersencellen toe, alcohol verstoort de groei van het aantal verbindingen. Dat kan blijvende invloed hebben op het gedrag en karakter van het kind. Een tiener kan bijvoorbeeld moeilijker weerstand bieden aan de neiging om iets te doen wat schadelijk is voor zichzelf of anderen (verminderde impulscontrole). Het vergroot de kans op ongelukken, vandalisme, vechtpartijen en onveilig vrijen.

Tips om het alcoholgebruik van uw kind zo lang mogelijk uit te stellen:
o Stel op tijd duidelijke regels over alcoholgebruik; o Voer geen discussie met uw kind over de regels; o Koop geen alcohol voor uw kind.

Leuk en veilig feesten in De Tent
Het programma van De Tent is dit jaar nog uitgebreider dan vorig jaar! Een dagkaart kost EUR 5,00, een passepartout geeft voor EUR 15,00 vier dagen feestplezier. Op http://www.detentbest.nl/ kunt u alle informatie vinden over het feest, de kaarten en de huisregels.

Meer informatie?
Het alcoholproject 'Laat je niet flessen!' probeert met de steun van ouders in de regio Zuidoost-Brabant het hoge alcoholgebruik onder jongeren de komende jaren terug te dringen. Wilt u als ouder meer informatie over het alcoholproject `Laat je niet flessen!'?

Kijkt u dan op www.alcoholinfo.nl of bel de alcohol infolijn 0900 500 20 21 (EUR 0,10 p/m) voor informatie en vragen over alcohol en alcoholgebruik of een (anoniem) telefonisch gesprek met een medewerker. Ook kunt u bij de infolijn brochures bestellen en hulpadressen verkrijgen.

---