Gemeente Voorschoten

Ambachts- en Baljuwhuis

Vijf keer abstract in het Ambachts- en Baljuwhuis

SietvanderMeulen Na de succesvolle algemene ledententoonstelling van de Voorschotense Kunstkring met vooral figuratief werk worden de komende weken abstracte creaties getoond..De officiële opening vindt plaats op zaterdag 21 februari om 16.00 uur. Voor bezoekers staat er een drankje klaar. De expositie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. Fanny Mazure, Elly van Nimwegen, Lucy de Kruijf, Siet van der Meulen en Anne Istas laten werken zien zonder herkenbare voorstelling. Een eigen innerlijke wereld, waarin een poëtische sfeer ontstaat, een emotionele lading, een soort oerkracht of juist een grote verstilling.

Toch hebben ook deze werken soms een verbinding met de alledaagse werkelijkheid. Zo noemt Anne Istas zichzelf neo-expressionist. En Fanny Mazure's schilderijen bevatten vaak verwijzingen naar oude culturen. De werken van Lucy de Kruijf zijn geïnspireerd door archeologie, sprookjes, mythen en sagen. Bij Elly van Nimwegen en Siet van der Meulen zijn dergelijke verbindingen moeilijker te leggen.

Verrassende variatie
Het geheel vormt een verrassende variatie van schilderijen en beeldhouwwerk. Voor wie de VKK-tentoonstellingen regelmatig bezoekt, geeft de expositie ook een goed inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van de vijf kunstenaars. Zo laat Siet zich steeds mede leiden door de mogelijkheden van het gebruikte materiaal, werkt Elly steeds meer als een architect en wil Anne schilderen zoals ze vroeger houtsneden maakte. Lucy probeert processen in de aarde na te bootsen en Fanny vindt dat de essentie van haar werk in de `huid van de verf' zit.

Van vrijdag tot zondag
De expositie is open op vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrijwel alle werken zijn te koop en tegen verrassend gunstige prijzen. Gekochte werken kunnen na afloop van de tentoonstelling worden afgehaald.

* 21 februari 2009