Zonder octrooi geen R&D jobs: Europese cijfers

20/02/2009 11:26

PHARMA.BE

Een Europese studie beklemtoont het belangrijke verband tussen octrooiaanvragen, ingediend bij het Europese Octrooibureau (EPO), en de creatie van jobs in R&D. Eurostat, de statistische dienst van de Europese Commissie, heeft deze studie eind 2008 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat België goed scoort in Europa op het vlak van octrooiaanvragen. Ons land haalt net de top 10 (per capita).

De studie wijst op het reële belang van de performante bescherming van het intellectuele eigendom. In dit geval voor de tewerkstelling in R&D, de basis van innovatie.

België is één van de Europese lidstaten waar de bedrijfswereld de meeste octrooien (66 %) aanvraagt. Ook is de private sector in ons land verantwoordelijk voor de helft van de 78.500 jobs in R&D.

Het octrooi zorgt inderdaad voor de nodige zuurstof om nieuwe innoverende geneesmiddelen te blijven ontwikkelen en de onderzoekers met de nodige knowhow in dienst te houden. De financiering van deze R&D steunt immers grotendeels op het alleenrecht, beperkt in de tijd, om de innovatie te verkopen. In de farmaceutische sector is het octrooi, nog meer dan in andere sectoren, onmisbaar vanwege een uniek businessmodel waarbij na gemiddeld 12 jaar R&D de facto nog maximum 10 jaar rest van de bescherming van de intellectuele eigendom. Gedurende die periode kan de investeerder zijn geld recupereren.

De Belgische federale overheid heeft het belang van het octrooi goed begrepen en heeft in het verleden al maatregelen getroffen: vandaag worden de inkomsten uit Belgische octrooien belast in de vennootschapsbelasting aan een lager tarief van 6,8% (in plaats van aan het normaal tarief van 33,9 %).

De farmaceutisch researchindustrie vertegenwoordigt 29.000 jobs, waarvan 5600 jobs in R&D in België. en is de grootste private investeerder in innovatie (jaarlijks 1,9 miljard euro). De sector vertegenwoordigt meer dan 50% (1.9/3.47 miljard euro=54.7%) van de private bijdrage (3.47 miljard euro) tot het behalen van de Lissabonnorm, 3 % van het BNP in R&D in 2010. België besteedt momenteel 1,83 % (= 5.80 miljard euro) van zijn BNP aan R&D.

Zie bijlagen 1 en 2 voor de Eurostat-grafieken

Klik hier voor de volledige studie van Eurostat: 'Patents and R&D personnel'

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-08-107/EN/KS-SF-08-107-EN.PDF