KNHS

Jan Brink wint world cup Zweden
20 februari 2009
Aat van Essen & Premier

GOTHENBURG (KNHS) - Christa Laarakkers (Winschoten) heeft in de Zweedse havenstad Gotnenburg de goede vorm die ze op donderdagmiddag in de Grand Prix toonde niet weten vast te houden in de Kür, die op vrijdagavond werd verreden. In de Grand Prix scoorde Laarakkers met de van Cabochon afstammende Ovation 67.957%, wat goed bleek voor een vierde plaats. In de Kür kwam de charmante combinatie niet verder dan een twaalfde plek. Aat van Essen (Heerde), die met Premier (v. Jazz) in de Grand Prix als zevende was geëindigd, moest in de Kür genoegen nemen met een achtste plaats. Beide malen ging de zege naar de Zweedse Jan Brink met de inmiddels 18-jarige hengst Briar.

Vaak worden in de Grand Prix ook de kaarten geschud voor de Kür, maar in de zevende wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor de dressuurruiters was het nu eens anders. Met uitzondering dan van de Zweedse combinatie Brink en Briar. In Stockholm maakte Brink al bekend dat de finale in Las Vegas de laatste wedstrijd van deze combinatie zal zijn en dus was de wedstrijd in Gothenburg min of meer een afscheid van het enthousiaste thuispubliek. Brink reed Briar in beide wedstrijden sterk en ondanks zijn leeftijd blijft de over veel wit aan zijn lijf beschikkende hengst een indrukwekkende frisse verschijning. Bink's landgenote Minna Telde, in de Grand Prix teleurstellend negende, liet een indrukwekkend fraaie Kür zien en legde met Don Charly beslag op de tweede plaats, voor de Duitse Ellen Schulten-Baumer met Donatha S. Schulten Baumer was ook derde in de Grand Prix, maar toen achter de verrassende Amerikaanse Catherine Haddad met Cadillac, die in de Kür niet verder wist te komen dan een zevende plaats. Aat van Essen wist in beide wedstrijden indruk te maken en werd met de Jazz-zoon Premier zevende in de GP en achtste in de Kür.

In de kop van het klassement verandert niets. Isabel Werth blijft aan de leiding gaan, voor Hans Peter Minderhoud (Harskamp) en Adelinde Cornelissen (Beilen). De vierde plek wordt gedeeld door Jan Brink en Monica Theodorescu (Dui), terwijl Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) zesde staat. Laarakkers is door haar teleurstellende prestatie teruggevallen van de zesde naar de tiende plek. De in Denemarken wonende Anke ter Beek staat 16de , terwijl Aat van Essen is opgeklommen naar de 20ste plek in de tussenstand. Er is nog één wedstrijd te gaan en wel Indoor Brabant, van 19 tot en met 22 maart, en zoals het nu lijkt komen alle toppers, de eerste tien, uit het klassement inclusief Anky van Grunsven, daar aan de start.