Ingezonden persbericht


Gemeenten verplicht discriminatieklachten te laten behandelen

Tweede Kamer akkoord met Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen

Op 10 februari heeft de Tweede Kamer de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen aangenomen. Deze wet verplicht gemeenten hun burgers toegang te bieden tot een onafhankelijke antidiscriminatievoorziening waar zij terecht kunnen met klachten over discriminatie. Ook zijn gemeenten verplicht tot registratie van deze klachten.

Blijdschap
Art.1, de landelijke vereniging waartoe Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN behoort, is blij met de wet. De Adv-wet erkent de noodzaak van professionele en onafhankelijke antidiscriminatievoorzieningen en maakt een betere aanpak van discriminatie mogelijk. De kwaliteitseisen, zoals Art.1 die aan haar leden stelt, zorgen ervoor dat deskundige klachtbehandeling voor iedereen bereikbaar wordt. Dit geldt voor vragen over alle discriminatiegronden, zoals bijvoorbeeld leeftijd, handicap, sekse, seksuele gerichtheid, huidskleur en geloof.

Teleurstelling
Wel is Art.1 teleurgesteld dat de voorlichtingstaak van antidiscriminatievoorzieningen niet in de wet is opgenomen. Art.1 en zijn leden hebben er zeer op aangedrongen dat dit wel zou gebeuren. Voorlichting is onmisbaar voor het voorkomen van discriminatie, noodzakelijk om burgers te informeren over hun recht op gelijke behandeling en van belang voor een betrouwbare klachtenregistratie.

Directeur van Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Marije Cornelissen: 'Als je geen voorlichting geeft stoppen mensen met het melden van discriminatie en kunnen wij ze niet helpen. Mensen weten vaak niet of wat zij meemaken discriminatie is of niet, wat ze moeten doen of waar ze terecht kunnen. Als we voorlichtingscampagnes voeren zien we het aantal klachten meteen stijgen. Hierdoor weten wij beter wat de problemen zijn en kunnen we die doelgericht aanpakken.' Gelukkig zorgen veel gemeenten er zelf voor dat voorlichting gegeven kan worden.

Reikwijdte beperkt
Klachten over de overheid vallen helaas niet onder de Adv-wet. De wet beperkt zich tot klachten tussen burgers onderling. Ook vallen nog niet alle maatschappelijke terreinen waarop discriminatie zich voor kan doen onder de reikwijdte van de wet. De wet laat de manier waarop gemeenten aan deze wettelijke verplichting voldoen over aan de gemeenten zelf. Wel stimuleren het kabinet en Art.1 gemeenten niet in hun eentje iets op te zetten, maar samen te werken met andere gemeenten en met een bestaande professionele antidiscriminatievoorziening.

In de regio Noord Holland Noord

In de regio Noord Holland Noord is de samenwerking met alle 26 gemeenten al goed geregeld. Alle gemeenten zijn aangesloten bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN. Het bureau verzorgt voor hen de aanpak en behandeling van discriminatie, zowel klachtbehandeling en registratie als voorlichting en beleidsadvies. Afgelopen 8 januari is op een wethoudersconferentie, op initiatief van Alkmaar, Hoorn en Den Helder, gesproken over hoe gemeenten en Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN in de toekomst discriminatie stevig kunnen aanpakken in de regio. De gemeenten kwamen overeen dat zij een gezamenlijk convenant zullen voorbereiden, waarin afspraken voor meerdere jaren vastgelegd worden. Zo kunnen alle gemeenten in Noord-Holland Noord tijdig voldoen aan de nieuwe wet.