Ingezonden persbericht


PERSBERICHT D66 Tilburg - vrijdag 20 februari 2009

D66 Tilburg wil af van vingerscan stappengoor

Sinds de zomer van 2007 beschikken de Tilburgse zwembaden en ijshal over een biometrisch toegangsysteem in de vorm van een 'vingerscan'. Dit systeem is ingevoerd om raddraaiers makkelijker aan de voordeur te kunnen weren. Vanaf het begin heeft D66 vraagtekens gezet bij de proportionaliteit en effectiviteit van deze maatregel. In een recent rapport van de Universiteit van Tilburg ("The Use of Privacy Enhancing Aspects of Biometrics") is onder andere de Tilburgse vingerscan kritisch bekeken. De onderzoekers zetten grote vraagtekens bij de effectiviteit en noodzaak van het systeem. "Wat D66 betreft stoppen we morgen nog met dit onzinnige gadget" aldus Peter van Gool commissielid voor D66 Tilburg.

D66 Tilburg heeft na aanleiding van dit onderzoek vragen gesteld aan het Tilburgse college van Burgemeester en Wethouders. "Dit onderzoek bevestigd het standpunt van D66 dat de vingerscan een niet noodzakelijke maatregel is die bovendien niet goed werkt" aldus Van Gool. "Een fotoboek met ongewenste bezoekers zou waarschijnlijk ook volstaan"

De onderzoekers van de universiteit stellen in hun rapport onder andere dat de vingerscan in Tilburg selectief wordt toegepast, dat het niet duidelijk is wie er toegang kan krijgen tot de beschikbare gegevens en in welke gevallen deze gegevens aan derden mogen worden verstrekt. Van Gool: "Het baart ons zorgen dat niet duidelijk is wie deze privacygevoelige gegevens mogen inzien en aan wie ze mogen worden verstrekt. Juist als je dit soort privacygevoelige systemen toepast moet je de beveiliging en autorisatie goed regelen. D66 wil van het college weten of de conclusies van de onderzoekers juist zijn."

D66 is niet tegen beveiligingsmaatregelen bij zwembaden. Van Gool: "De Tilburgers moeten veilig kunnen zwemmen. Een vingerscan is alleen buitenproportioneel, ineffectief en werkt bovendien drempelverhogend. Een zwembad is geen vesting."

-------------------



Ingezonden persbericht