Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
20 februari 2009

Vergrijzende gemeente erkent tekort aan jonge collega's maar onderneemt geen actie

Ruim de helft van de HRM-adviseurs bij gemeenten vindt dat er te weinig jonge mensen in hun organisatie werken maar onderneemt geen actie om deze jongeren aan te trekken. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek van Jong Openbaar Bestuur (JOOB). Zo zegt 61% dat er geen specifiek beleid is voor het aantrekken van jongeren. Hoewel diverse onderzoeken laten zien dat gemeenten nu actie moeten ondernemen om de vergrijzing en ontgroening aan te kunnen, denkt tweederde van de HRM-adviseurs dat het een toekomstig probleem is.

JOOB heeft jonge talenten die graag willen werken in het openbaar bestuur. Zij vroeg de gemeenten naar hun visie op hun eigen arbeidsmarktbeleid gericht op het aantrekken van jongeren. De toekomstige arbeidsmarktsituatie voor gemeenten is namelijk niet rooskleurig. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarschuwt zelfs voor het gebrek aan continuïteit van bedrijfsprocessen door te weinig jong hoogopgeleid personeel bij lokale overheden.

Struisvogelpolitiek
"Opvallend is dat de gemeenten onderschrijven dat er te weinig jonge mensen in hun organisatie werken, de oprukkende vergrijzing en ontgroening als een probleem ervaren maar tegelijkertijd geen actie ondernemen om die jongeren binnen te halen", zegt Drieske Mangnus, JOOB-coördinator. Uit ons onderzoek blijkt dat 63% van de HRM-adviseurs denkt dat dit een probleem voor de toekomst is. "En dat is struisvogelpolitiek. Je moet nú actie ondernemen anders ben je te laat. Er zijn steeds minder jongeren en alle overheden vissen in diezelfde, steeds kleiner wordende vijver van hoogopgeleiden."

Generatie Einstein
Van de respondenten denkt 39% dat het huidige beleid niet afdoende is om ook in de toekomst jonge hoogopgeleiden aan te trekken. Aanzienlijk meer 100.000+-gemeenten hebben wel een specifiek op jongeren gericht arbeidsmarktbeleid. Zij bieden ook vaker stages of traineeships aan. Jongeren in de gemeentelijke organisatie is niet alleen broodnodig, het heeft ook veel andere voordelen. "De generatie Einstein (geboren na 1980) pakt problemen anders aan en zijn maatschappelijk heel bewust. Met hun frisse kijk op de materie bieden ze ook extra energie in een team of project", aldus Mangnus.



Ingezonden persbericht