Ingezonden persbericht
Midas Dekkers ontvangt eerste exemplaar boek
'Korte hoektanden, lange benen en een sexy brein' in Museon
Eerbetoon van auteur Paul Storm aan Darwin
Op vrijdag 20 februari 2009 neemt bioloog en auteur Midas Dekkers het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Korte hoektanden, lange benen en een sexy brein van paleoantropoloog Paul Storm. In dit boek geeft de auteur een model over het ontstaan van de mens. Een zienswijze die gebaseerd is op de ideeën van Darwin over natuurlijke en seksuele selectie.
Het ontstaan van de mens
Kernvraag: is voor het ontstaan van een dergelijk wezen als de mens nog een logische natuurlijke verklaring te bedenken? Het antwoord: ja.
Geen toeval dat dit boek uitkomt in het Darwin-jaar. Een berg mensachtige fossielen, verreweg de meeste gevonden na Darwin's publicaties, kan verklaard worden met behulp van zijn ideeën. Zie het als een eerbetoon aan Darwin, 150 jaar na het uitkomen van zijn On the origin of species en 200 jaar na zijn geboorte.
Paul Storm
Dr. Paul Storm (1959) heeft biologie (HBO, zoölogisch ecologisch analist), culturele antropologie en prehistorie gestudeerd (propedeuse en doctoraal, Universiteit Leiden). Hij is in 1995 gepromoveerd op een paleoantropologisch onderzoek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Doet, als gastmedewerker van Naturalis, onderzoek naar de evolutie van de Javamens (Homo erectus) en de mens (Homo sapiens) in Australazië, binnen een ecologisch kader. Zijn onderzoek "Searching for Late Pleistocene modern humans at Punung, East Java" is in 2003 financieel ondersteund door de Leakey Foundation. Als freelancer verzorgt hij onderwijs over de evolutie van de mens voor onder andere universiteiten en hogescholen.
Boekinformatie
Korte hoektanden, lange benen en een sexy brein
Het ontstaan van de mens door natuurlijke en seksuele selectie
Paul Storm (freelance docent paleoantropologie,
Uitgeverij: DrukWare, Norg (
ISBN: 978-90-78707-07-3
Prijs: ¤ 29,95
Charles Darwin
Charles Darwin was de eerste die geologische veranderingen van de aarde koppelde aan de evolutionaire veranderingen van het leven. Daarbij beschreef hij als eerste het mechanisme waarmee het leven (soorten) zich aanpaste aan veranderende omstandigheden: de evolutietheorie. Hij was daarmee (één van) de eerste geo-biologen. Anderhalve eeuw na het verschijnen van zijn baanbrekende boek 'Over het Ontstaan van Soorten', is de evolutietheorie nog steeds de krachtigste verklaring voor de ontwikkeling van het leven op aarde.
Darwinjaar 2009
Op 12 februari 2009 is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin (1809-1882) werd geboren en op 24 november is het 150 jaar geleden dat The Origin of Species werd gepubliceerd. Wereldwijd en dus ook in Nederland wordt dit gevierd. In heel Nederland worden er tal van activiteiten georganiseerd rond Darwin, het darwinisme en de evolutietheorie. Er zijn tentoonstellingen, lezingen en symposia zowel voor een breed publiek als voor wetenschappers. Daarnaast zijn er activiteiten speciaal gericht op het onderwijs. Speciaal voor het Darwinjaar 2009 hebben de wetenschap, musea, science centers, bibliotheken en de media de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben ze tot doel Darwins bijdrage aan de wetenschap en zijn invloed op de manier waarop wij naar de wereld kijken onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en in het onderwijs. Voor meer informatie:
Ontdek Darwin in het Museon
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin, geoloog, natuuronderzoeker en de eerste evolutiebioloog werd geboren. Dit jaar 150 geleden verscheen zijn bekendste werk, On the Origin of Species. Het Museon viert deze jubilea mee door een speciaal ontwikkelde Darwinroute in de vaste opstellingen van de tentoonstelling Jouw wereld, Mijn wereld. De route door de tentoonstelling wordt begeleid door een speciaal uitgegeven boekje Ontdek Darwin in het Museon. In dit speels samengestelde boekje zijn, behalve een voor iedereen begrijpelijke uitleg van de evolutietheorie, ook voor de bezoeker tal van activiteiten opgenomen. Verder vindt de bezoeker kleine voorwerpen zoals een loep en een echte ammoniet in het boekje. In de hal van het museum is een vitrine ingericht met een grote schildpad, afkomstig van de Galapagoseilanden waar Darwin zoveel ideeën opdeed voor zijn theorie. Kijk voor meer activiteiten op
Museon
In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.
Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
i.
Ingezonden persbericht