Gemeente Rotterdam

Op 20 februari brachten burgemeester en wethouders een bezoek aan de deelgemeente Feijenoord en de wijken van het Middengebied. Elke maand vindt een dergelijk werkbezoek plaats, om de uitvoering van het gebiedsgericht werken te bespreken.

Het is een druilerige dag aan de Maashaven, als het college van Burgemeester en Wethouders haar eerste zogenaamde Focuswijk aandoet. In de stadswinkel praat het bestuur van Feijenoord met het college over de ontwikkelingen die de wijk doormaakt.

Dan trekken de bestuurders de jas aan, om door de buurt te gaan wandelen. De eerste stop is de Kocatepe moskee, om in een open gesprek over de maatschappelijke rol van de moskee te praten. Want meer nog dan als gebedshuis, fungeert deze moskee als maatschappelijk en cultureel centrum. "Hier ontmoeten mensen elkaar ook voor een babbeltje en een kopje thee; de moskee houdt de gemeenschap bij elkaar", vertellen de bestuurders.
Ook bezoekers van de moskee komen aan het woord. Een van hen vraagt in het Turks of er iets aan de overlast van de vogels kan worden gedaan, die nestelen in de bomen naast de moskee. Het gebouw wordt door de vogels vervuild, terwijl de moskee juist probeert het gebouw op te knappen. Daar wil de burgemeester graag met hem over spreken, mits meneer beloofd dat hij Nederlands gaat leren spreken. 'Insjallah!', roept deze.
Dan heeft de burgemeester ook nog een vraag. "Krijgen we een kopje thee?"

Burgemeester en wethouders spoeden zich naar buiten. Onderweg vindt de burgemeester tijd om nog een praatje te maken met Eneco-mannen. Het was zo gezellig in de moskee, dat het college achter ligt op schema. Het college besluit zich op te splitsen. Een helft gaat naar de basisschool de Globetrotter en de andere helft, waaronder de burgemeester, gaat naar speeltuin Afrikaanderplein. Hier praat pleinregisseur Leo van Gerven over de sociale functie die het Afrikaanderplein heeft in de buurt. Hij zet zich er samen met een collega voor in om deze rol nog meer tot zijn recht te laten komen. Dan komt een medewerker van Vestia aan het woord. Zij vertelt dat Vestia bezig is met een plan om in de lege lokalen van het gebouw van de moskee, een mode-opleiding voor de lagere leergangen op te starten.

De laatste halte van de wandeling is de winkel een startende ondernemer: Lekker op Zuid. De eigenaresse vertelt over de subsidieregelingen waar startende ondernemers in Feijenoord gebruik van kunnen maken. Ook voor veilig ondernemerschap bestaat een subsidieregeling, zij maakt er dankbaar gebruik van. Lekker op Zuid is een delicatessenwinkel, Jeanette Baljeu en Ahmed Aboutaleb doen er nog wat lekkere inkopen.
Het werkbezoek zit erop. Is het niet zielig voor de kinderen van de basisschool, dat de burgemeester niet bij hen langs is gekomen? "Ach, ik heb mijn ambtsketting niet om, ik heb ontdekt dat ik voor kinderen dan toch geen echte burgemeester ben." Het college treft elkaar weer in restaurant Obba, aan de Maashaven, om tijdens de lunch bij te praten over de enerverende wandeling.

Bron: Bestuursdienst, 20-02-2009