Voedingcentrum


Goed eten met baby en peuter

Nog tot en met zondag kun je de Negenmaandenbeurs bezoeken in Amsterdam RAI. Daar is alle informatie te vinden over zwangerschap en babyâs. Het Voedingscentrum laat bijvoorbeeld zien hoe ouders hun kinderen een goede start kunnen geven. Voor gezond opgroeien is gezond eten en bewegen belangrijk. Zo zorg je voor een basis voor een goede gezondheid op latere leeftijd.

Gezond opgroeien betekent je kind een gezonde leefstijl aanleren. Gevarieerd eten en eten op vaste tijden is daarvoor belangrijk. Gevarieerd eten in de juiste hoeveelheden zorgt ervoor dat je kind gezond opgroeit, zonder overgewicht of ondergewicht. Jij bepaalt wàt en wannéér er wordt gegeten. Je kind bepaalt hoevéél hij eet. Het Voedingscentrum heeft een paar handige tips voor ouders:


* Houd vaste tijdstippen aan voor maaltijden en tussendoortjes. Zorg dat je kind niet te moe is voor de avondmaaltijd.
* Eet altijd aan tafel en maak deze gezellig: een leuk tafelkleed, een kleurig bordje en bestek voor je kind waarmee hij zelf overweg kan.

* Zorg voor een rustige omgeving tijdens het eten, zodat je kind niet wordt afgeleid. Doe de tv uit.

* Schep een klein beetje op en laat je kind dan zelf bepalen hoeveel het opeet. Het bordje hoeft niet leeg. Een tweede bordje mag ook.
* Beloon je kind niet als hij zijn bord met groenten heeft opgegeten. Hierdoor kan hij gaan denken dat groenten eigenlijk niet lekker zijn. Ga je kind ook niet straffen door bijvoorbeeld het toetje niet te geven.

Het goede voorbeeld
Voor ouders zelf is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren namelijk door het gedrag van de ouders te imiteren. Als je zelf gevarieerd en niet de hele dag door eet, zal je kind deze goede gewoonten van je overnemen. Focus niet te veel op het eten maar zorg dat je kind jou na doet. Eet gezond, zet de tv uit en ga niet lezen aan tafel. De workshop Eetplezier & Beweegkriebels van het Voedingscentrum geeft ouders meer informatie.

Van vloeibaar naar vast
In zes maanden tijd schakelt je kind over van moedermelk en/of flesvoeding naar met de pot mee-eten. Dat gaat in kleine stapjes. De overstap is nodig omdat je kind niet meer genoeg heeft aan melk alleen. Bovendien begint het kind met kauwen, waardoor hij toe is aan vast voedsel. Hij heeft meer voedingsstoffen nodig, zoals vitaminen en mineralen.

Wat geef je te eten?
Wat heeft een kind nodig? Het belangrijkste is dat je kind van alle voedingsmiddelen iets binnen krijgt. Hoeveel hij ervan eet, mag hij zelf bepalen. Voor kinderen van een tot vier jaar is dit bijvoorbeeld een gezond aanbod:


* Groente (1-2 opscheplepels/ 50-100 gram)
* Fruit (1-2 keer, 150 gram in totaal)

* Volkoren- of bruin brood met margarine uit een kuipje (2-3 sneetjes)

* Aardappels (1-2 stuks/50-100 gram) of rijst/pasta/peulvruchten (1-2 opscheplepels/50-100 gram)

* Melk(producten) (2-3 bekertjes, 300 ml in totaal)
* Kaas (: plak)

* Vlees, vleeswaren, vis ei of vleesvervanger (60 gram)