NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Overgangsregeling kapitaallasten blijft onduidelijk: Overleg leidt niet tot concreet resultaat
De overgangsmaatregel voor het stoppen van de nacalculatie op rente en afschrijving in het B-segment blijft voor discussie zorgen. Een poging om in landelijk overleg afspraken te maken over de toepassing van de regel leverde weinig resultaat op. De NZa stelde dat regels vaststellen over de wijze waarop prijzen in het B segment worden afgesproken strijdig is met het principe van vrije prijzen in het B-segment. Intrekken of wijzigen van de beleidsregel kost bovendien teveel tijd. De regel blijft dus zoals hij is vastgesteld; de NZa is bereid vragen van individuele ziekenhuizen en verzekeraars te beantwoorden.

De overgangsregeling zorgt voor een geleidelijke afbouw van het recht op nacalculatie. Voor iedere stap waarmee het budgetdeel wordt losgelaten krijgt ieder ziekenhuis via het budget (A-segment) een aflopende vergoeding. Verzekeraars hebben soms aangegeven dat zij deze vergoeding terug willen zien in de prijsstelling in het B-segment en vrezen anders voor problemen in de verevening en een ongelijk speelveld. Zij pleiten voor integrale tarieven in het B-segment en een transparante verwerking van de opbrengsten met de overgangsregeling.

Gedeelde wens
Ook de ziekenhuizen pleiten voor integrale tarieven. Aparte afslagen op de prijzen om de effecten van de overgangsregeling te neutraliseren zijn niet in lijn met de aanleiding voor de regeling. Er zijn situaties waarin het resultaat in het B-segment tekort schiet en daarom is een overgangsregeling ingesteld. Ziekenhuizen hebben om die reden moeite om dit vestzak-broekzak principe toe te passen. Bovendien bestaan er veel onduidelijkheden rond de latere nadeelcompensatie die de minister heeft toegezegd.

Geen aanpassing overgangsregeling
Zowel ZN als de NVZ pleitten dus voor integrale, niet gekorte tarieven in het B-segment en beoordelen de huidige overgangsregeling als marktverstorend. Aanpassing van de overgangsregeling is echter geen optie; dit kost tijd terwijl snelheid is geboden. Bovendien hebben inmiddels 4% van de ziekenhuizen/zorgverzekeraars al afspraken gemaakt, zodat een aanpassing met terugwerkende kracht ook voor problemen zorgt. Meer fundamenteel, zou aanpassen van de regeling ingrijpen in de vrije prijsvorming.

In het overleg zijn uiteindelijk de volgende afspraken gemaakt:
* De NZa neemt de ervaringen van ziekenhuizen en zorgverzekeraars met de overgangsmaatregel kapitaallasten mee in de monitor B-segment.

* De NZa beantwoordt vragen van individuele ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de overgangsmaatregel kapitaallasten (vragencure@nza.nl). In dat kader kan de NZa bijvoorbeeld aangeven of een voorstel uit het lokaal overleg past binnen kaders van de overgangsmaatregel.

* De NVZ en ZN organiseren op korte termijn op twee locaties in het land bijeenkomsten met zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De NZa zal op die bijeenkomsten een presentatie/toelichting geven over de overgangsmaatregel kapitaallasten. VWS is daarbij ook aanwezig.