Amsterdam, 12 februari
2009/010/JS
Snelweg naar afweer
Ons immuunsysteem brengt fragmenten van bacteriën of virussen samen met afweercellen via een transportsysteem dat werkt als een snelweg tegen ziekteverwekkers. Dit mechanisme kan de basis zijn voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins. Onderzoekers van de afdeling moleculaire celbiologie VU medisch centrum hebben dit ontdekt met collega's van Harvard. Zij publiceren hun bevindingen in het toonaangevende tijdschrift Immunity dat op 20 februari verschijnt.
VUmc-onderzoekers Ramon Roozendaal en Reina Mebius hebben samen met collega's van Harvard Medical School een nieuw mechanisme van afweer opgespoord. Met behulp van geavanceerde microscopische technieken laten ze zien dat een netwerk van kanaaltjes in lymfeklieren ervoor zorgt dat kleine fragmenten van virussen en bacteriën snel worden aangeboden aan het immuunsysteem. Dezelfde kanaaltjes bevatten ook moleculen die de witte bloedcellen aantrekken die verantwoordelijk zijn voor de productie van antilichamen. Door het immuunsysteem samen te brengen met fragmenten van bacteriën of virussen vormen de kanaaltjes een soort snelweg om de afweer tegen deze ziekteverwekkers op gang te brengen. Nieuwe vaccins kunnen op basis van dit mechanisme worden ontwikkeld.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee, telefoon (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op http://www.vumc.nl/zorg/journalisten/
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum