Ingezonden persbericht


Datum:
Woensdag 18 februari 2009

PERSBERICHT

Aan redacties en correspondenten

Griffiers: Geef gekozene de ruimte!
Standpunt Vereniging van Griffiers over de Staat van de dualisering

De Vereniging van Griffiers (VvG) is positief kritisch over de Staat van de Dualisering. In haar reactie zegt de VvG wel moeite te hebben met de voorgestelde rol van het college bij initiatiefvoorstellen en de exclusiviteit van het college bij het opstellen van raadsvoorstellen. Zij betwijfelt ook of de grotere betrokkenheid van de burgemeester bij de collegevorming verstandig is. Ook wil zij meer maatwerk in de werkwijze van de raad en ruimte voor de gekozene.

De raad
De vraag om meer maatwerk betreft onder meer het voorzitterschap bij commissies en andere werkvormen, vergadermodellen en het versterking van de volksvertegenwoordigende taak. De VvG vindt dat de raden en staten zelf goed in staat zijn lokaal passende afspraken te maken over de inrichting van hun ondersteuning, ook in de sfeer van controle. De VvG vraagt om een wettelijke verplichting dat de raad/staten vastlegt hoe hij de controle op de doelmatigheid en doeltreffendheid in zijn gemeente regelt en vorm geeft.

De griffier
De staatssecretaris staat positief tegenover de verdieping van de procesinhoudelijke rol. De VvG is hier erg tevreden over en wil een sterke inzet in leveren.

Het college
Minder tevreden is de VvG over de voorgestelde rol van het college bij initiatiefvoorstellen en de exclusiviteit van het college bij het opstellen van raadsvoorstellen. Hierdoor zou tussen een college en de raad gemakkelijk een patstelling kunnen ontstaan die alleen met een crisis is op te lossen. Welk probleem wordt met deze maatregel opgelost?

De burgemeester
De spreekwoordelijke spagaat van de burgemeester, zal vanwege de wet kunnen blijven ontstaan. Om deze reden is het belangrijk om te investeren in het waarborgen dat de burgemeester zijn raadsvoorzitterschap goed invult.

De VvG vraagt of een grotere betrokkenheid van de burgemeester bij de collegevorming verstandig is. Zijn 'boven de partijen'staande positie, die hem in staat stelt op andere cruciale momenten een interventie te kunnen doen, zal dan minder vanzelfsprekend blijken.

De VvG pleit tot slot voor meer wetgeving op hoofdlijnen die recht doet aan de diversiteit in de bestuurspraktijk van gemeenten en provincies.



Ingezonden persbericht