Gemeente Lopik

Benschop-Oost

Gemeente wil maximale zeggenschap bij woningbouw Benschop Oost

De Van Hoogevest Groep b.v. uit Amersfoort is op 4 februari 2009 failliet verklaard. Eén van de werkmaatschappijen van dit bedrijf is de ontwikkelaar en eigenaar van de grond in Benschop Oost, waarop woningbouw is voorzien. Een curator onderzoekt de toekomstmogelijkheden. Het college wil dit niet afwachten maar zelf actief optreden. Daarom heeft het college een voorlopig gemeentelijke voorkeursrecht gevestigd op de grond. Wanneer de eigenaar de grond wil verkopen, is hij verplicht dit eerst aan de gemeente Lopik aan te bieden.

Het faillissement voor de Van Hoogevest Groep b.v. uit Amersfoort is op 4 februari 2009 uitgesproken. Van Hoogevest Ontwikkeling, een werkmaatschappij van de Van Hoogevest Groep, is de ontwikkelaar voor de woningbouwplannen voor Benschop Oost en eigenaar van de grond in Benschop Oost. De gebeurtenissen bij de Van Hoogevest Groep hebben gevolgen voor de woningbouw in Benschop Oost. Er zijn twee curatoren aangesteld bij het bedrijf die de toekomstmogelijkheden voor delen van het bedrijf en voor de diverse projecten onderzoeken.

Gemeente wil maximale zeggenschap hebben

Bij de start van dit woningbouwproject zijn uitgangspunten vastgesteld:

* Een goede ruimtelijke opzet, die kwaliteit toevoegt aan de kern Benschop en in samenspraak met de gemeenschap Benschop tot stand komt;

* Een goede beeldkwaliteit van de te bouwen woningen;
* Een goede infrastructuur;

* Een kwalitatief goed ingericht openbaar gebied, dat voldoet aan alle door de gemeente te stellen eisen;

* Een op de woningmarkt van de kern Benschop toegesneden differentiatie van woningen (raadsbesluit van 16 december 2008) met een daarbij behorende fasering;

* De door de gemeente te maken kosten kunnen verhalen.

Het college wil bereiken dat deze uitgangspunten worden gerealiseerd. Dit is mogelijk als de gemeente zelf eigenaar wordt van de gronden in Benschop Oost. Of als de gemeente met een ontwikkelaar een exploitatieovereenkomst kan sluiten, waarin de uitgangspunten goed geregeld zijn. Het college wil niet afwachten welke marktpartij de grond in eigendom zal krijgen, maar zelf actief optreden en maximale zeggenschap hebben.

Wet voorkeursrecht gemeenten

Daarom heeft het college op 10 februari 2009 een voorlopig gemeentelijk voorkeursrecht gevestigd op de percelen in het plangebied Benschop Oost. Dit is bekend gemaakt in de Staatscourant en op de gemeentepagina in Zenderstreek-nieuws van 18 februari 2009. Hierdoor is het besluit op 19 februari 2009 formeel in werking getreden.

De Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) geeft gemeenten het recht van eerste aankoop. Wanneer de eigenaar de grond wil verkopen, is hij verplicht eerst de gemeente de gelegenheid te bieden tot aankoop over te gaan. Vervolgens kan de gemeente al dan niet besluiten de grond te kopen.

Tegen het voornemen om de voorlopige aanwijzing om te zetten in een definitief besluit kunnen zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad. Deze procedure start op 19 februari 2009 en duurt tot 2 april 2009. Tijdens deze periode liggen de documenten voor een ieder ter inzage. Ook zijn ze op deze website te raadplegen.

De voorlopige aanwijzing door het college moet binnen drie maanden worden gevolgd door een besluit van de gemeenteraad. Naar verwachting behandelt de raad het voorstel om de aanwijzing definitief te maken op 21 april 2009. Tegen het raadsbesluit staat ook weer bezwaar en beroep open.

Vertraging door faillissement
In de oorspronkelijke planning zou voor de zomervakantie van 2009 een definitieve discussie in de gemeenteraad plaatsvinden over het aantal woningen, zodat het bestemmingsplan nog dit jaar zou kunnen worden vastgesteld. Deze planning loopt door het faillissement van de Van Hoogevest Groep b.v. vertraging op. Een concrete planning is op dit moment nog niet te geven.