Politiebond ACP

19 februari 2009

ACP: voer verdubbeling strafeis uit

Door: Esmé Rijs

Plegers van geweld tegen politiemensen worden niet altijd gestraft zoals dat wettelijk mogelijk is. Dat blijkt uit twee onderzoeken die vandaag gepresenteerd zijn.

De ACP vindt dat de dubbele strafeis uitgevoerd moet worden in geval van geweldszaken tegen politiemensen.

Geweld tegen politiemensen en andere gezagsdragers die werken in de openbare ruimte wordt niet getolereerd. Om van woorden naar daden te komen, is in 2006 besloten dat bij zaken waarbij er sprake is van geweld tegen politiemensen, zwaarder wordt ingegrepen dan bij geweldszaken tegen andere slachtoffers. Anders gezegd: het Openbaar Ministerie (OM) heeft de mogelijkheid om deze geweldsplegers harder te straffen met een verdubbeling van de strafeis.

Evaluatie
Uit de onderzoeken `Bont en Blauw' en `Evaluatie van de strafvorderingsrichtlijn kwalificerende slachtoffers' (zie onder) blijkt nu dat het OM lang niet in alle gevallen de zwaardere strafeisen oplegt, terwijl dat wel mogelijk is. De verhoogde richtlijn leidt in de praktijk namelijk tot een 50% verhoging van de strafeis. Deze onderzoeken komen voort uit het programma `Aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak'. Het ministerie van BZK begeleidt dit programma.

Dubbele strafeis
De ACP is teleurgesteld in deze uitkomst van het onderzoek. "Het is voor ons onacceptabel dat politiemensen of andere hulpverleners tijdens hun werk met opzettelijk geweld geconfronteerd worden. Het is goed dat we met dit soort maatregelen van woorden naar daden kunnen komen. Maar als die maatregelen dan niet maximaal worden uitgevoerd, welk signaal gaat daar dan vanuit? We hebben met elkaar afgesproken dat bij geweld tegen politiemensen er sprake kan zijn van een verdubbeling van de strafeis. Voer dat dan ook uit", aldus vice-voorzitter Wiep van der Pal van de ACP.

Uit de onderzoeken blijkt verder dat de eis van de officier van justitie en het vonnis van de rechter sterk samenhangen. Ook worden er nauwelijks zaken door het OM geseponeerd. Bij zaken van geweld tegen politiemensen wordt er vaker gedagvaard en wordt er vaker een vrijheidsstraf geëist. Van der Pal is dan ook niet onverdeeld negatief over de rapporten: "Het is een stap in de goede richting. De goede dingen vasthouden maar ook eerlijk zijn: wat beter kan, moet beter."

Verbeterpunten
Uit de onderzoeken blijkt dat er sprake is van verschillen in de diverse registraties van geweldsincidenten tegen politiemensen. Er moet een duidelijk en eenduidig beeld zijn van de omvang en de aard van de incidenten. Daarnaast blijkt dat er verschillen zijn tussen de protocollen op regionaal niveau. Dit is niet bevorderlijk voor een gelijke aanpak op landelijk niveau. De ACP pleit ervoor dat deze aanbevelingen op korte termijn worden opgepakt.

Wat doet de ACP?
De ACP is al tijden actief bezig om geweld tegen politiemensen op de kaart te zetten. Doel: tussen de oren krijgen dat geweld tegen collega's onacceptabel is. Dat bereiken we door op de plaatsen waar het telt, aandacht te vragen voor het onderwerp. Maar bijvoorbeeld ook door samen met onze leden te komen tot een tienpuntenplan met preventieve maatregelen tegen geweld. Of door het OM en de minister aan te sporen de toegestane maximum strafeis op te leggen aan plegers van geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. Linksom of rechtsom blijft de ACP zich voor dit doel inzetten.

Reageren ...
Mail dan naar reactie@remove-this.acp.nl

---

Bestanden:
2009_0219_Persbericht_geweld_tegen_werknemers_publieke_taak.doc 209_02191714_eindrapport_nov08_1.doc
Rapport_Bont___Blauw.jpg.pdf