Gemeente Den Haag

Nieuw mantelzorgakkoord

Wethouder Van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) en negen Haagse zorg en welzijnsorganisaties hebben een nieuw mantelzorgakkoord ondertekend. Hierin zijn afspraken gemaakt om de positie van Haagse mantelzorgers nóg verder te verbeteren. De overeenkomst volgt op het eerste Mantelzorgakkoord van november 2007.

Den Haag telt ongeveer 50.000 mantelzorgers. Deze mensen nemen (onbetaald) de zorg op zich van een chronische zieke of hulpbehoevende partner of familielid. Naar schatting zijn 16.000 mantelzorgers zwaar belast, onder meer doordat ze zorg combineren met een betaalde baan. Onder hen is behoefte aan meer informatie en ondersteuning.

In het tweede Haagse Mantelzorgakkoord staan plannen om aan deze wensen tegemoet te komen. Zorginstellingen krijgen meer voorlichting over de manier waarop zij mantelzorgers kunnen ondersteunen. Er wordt een zogenoemde mantelzorgpas ingevoerd, voor korting op bijvoorbeeld restaurants en bioscopen.
Verder is gestart met de aanleg van een database met gegevens over Haagse mantelzorgers, waardoor zij beter bereikt kunnen worden. Er komt een mantelzorgbrigade, die mantelzorgers tijdelijk kan vervangen.
En de Haagse Hogeschool stelt een lectoraat Mantelzorg in. Op die manier raken studenten die een zorgopleiding volgen al vroeg bekend met mantelzorg.

Verder reikte Van Alphen recentelijk certificaten uit aan allochtone mantelzorg-ambassadeurs. Zij volgen een training die bedoeld is om allochtone mantelzorgers te ondersteunen omdat zij vaak onbekend zijn met de bestaande voorzieningen die hun taak kunnen helpen verlichten.

Momenteel is in ieder stadsdeel een steunpunt Mantelzorg (www.mantelzorgdenhaag.nl).