Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa bindt strijd tegen depressie aan (19/02/09)

Jaarlijks heeft 11% van de Europeanen mentale gezondheidsproblemen. Depressie komt het meest voor en zou tegen 2020 zelfs de meest verspreide ziekte in de westerse wereld worden. Jaarlijks plegen 59.000 mensen zelfmoord in Europa, van wie 90% kampt met mentale gezondheidsproblemen. Deze onrustwekkende cijfers tonen aan dat bijkomende actie noodzakelijk is, ook op Europees niveau. Het Europees Parlement keurde vandaag een resolutie goed als antwoord op een actieplan dat de Europese Commissie vorig jaar lanceerde.*

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels (rapporteur EVP-ED) verwelkomt de resolutie: "Mensen met psychische problemen worden vaak vergeten of gestigmatiseerd. Met deze resolutie benadrukt het Parlement dat mentale gezondheid een essentieel onderdeel vormt van het gezondheidsbeleid. Mentale gezondheidsproblemen zorgen immers niet alleen voor heel wat menselijk leed, de gerelateerde kosten hebben ook een aanzienlijke impact op de economie: het grootste deel van de kosten ontstaat buiten de gezondheidssector o.a. door absenteïsme, werkongeschiktheid en vroegtijdige pensionering. Het belang van bewustwording, preventie, vroegtijdige diagnose en tijdige behandeling kan dus nauwelijks overschat worden."

Enkele voorbeelden van de aanbevelingen:

* De lidstaten moeten gegevens en beste praktijken beter uitwisselen tussen elkaar.

* In het kader van het Zevende Kaderprogramma moeten financiële middelen worden ingezet voor bijkomend onderzoek naar geestelijke gezondheid en naar de interactie tussen psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen.

* De lidstaten moeten beter gebruik maken van de beschikbare communautaire en nationale middelen voor de bevordering van geestelijke gezondheid.

* Het mandaat van het Europese Centrum voor preventie en controles van ziektes (ECDC) moet uitgebreid worden naar geestelijke gezondheid.

Brepoels: "Ik ben ervan overtuigd dat Europese acties een noodzakelijke en zinvolle aanvulling zijn op de inspanningen die in Vlaanderen al geleverd worden. Vlaanderen staat immers voor bijzonder grote uitdagingen: op één lidstaat na (i.e. Finland) heeft Vlaanderen het hoogste aantal zelfmoorden in West-Europa. Daarnaast neemt ook het gebruik van antidepressiva en antipsychotica drastisch toe."


* De Europese Commissie focust in een Europees Pact voor mentale gezondheid op vijf prioritaire actiegebieden: (1) preventie van zelfmoord en depressie, (2) geestelijke gezondheid van jongeren en in het onderwijs, (3) geestelijke gezondheid op het werk, (4) geestelijke gezondheid van ouderen en (5) bestrijding van stigmatisering en uitsluiting. Meer informatie kan u nalezen via
http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/mental/mental_he alth_en.htm

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Volksgezondheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu