Ingezonden persbericht
Persbericht
Trendwatcher Adjiedj Bakas presenteert nieuw boek Microtrends Nederland aan Erica Terpstra
'Recessieseks, recessiestress, koude sanering in noodlijdende sectoren en een terugkeer van de jaren 80'
'De sfeer van de jaren tachtig keert op verschillende manieren terug nu Nederland officieel in een economische recessie is beland'. Dat stelt trendwatcher Adjiedj Bakas in zijn nieuwste boek 'Microtrends Nederland' waarvan Erica Terpstra op vrijdag 27 februari aanstaande het eerste exemplaar in ontvangst neemt.
'De muziek uit die tijd was al terug, nu komen ook iconen uit die tijd terug. Onno Ruding was in die jaren minister van Financiën, hij was de enige die nu correct een economische krimp van 3% voorspelde. André van Duin, Dik Voormekaar Show, Zeg 'ns AAA veroveren weer het land. Zelfs mode uit de jaren 80' en Emile Ratelband zijn terug: mensen willen weer uit de depressie en de stroom aan onheilspellend nieuws komen met het tjakkagevoel.' Dat is ook de reden waarom Bakas aan Ratelband vroeg om het voorwoord van het boek te schrijven.
Microtrends zijn kleine trends, die de potentie hebben om groot te worden. Recessiestress waar volgens onderzoek meer dan een miljoen mensen aan lijden, is zo'n microtrend. Maar Bakas verwacht niet dat die stevig zal doorzetten. 'Een miljoen mensen slikt antidepressiva. Maar deze recessie markeert de overgang naar een nieuwe tijd, een nieuwe economische orde, waarin welvaart en macht wereldwijd herverdeeld worden. Achter de schermen van de huidige crisis vindt nu een ongekende transactie van geld en macht van West naar Oost plaats. Natuurlijk hebben ook landen en machten in het Oosten last van de recessie, maar er vindt toch een herschikking plaats, zoals ik vier jaar geleden in mijn boek Megatrends Nederland voorspelde dat zou gaan gebeuren. Veel mensen beseffen dat, en hebben er vrede mee' .
Op dit moment zijn er tientallen microtrends in ontwikkeling die ons leven, wonen, vrijetijdsbesteding, werken, energieverbruik en gezondheid de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. In dit nieuwe boek brengt Bakas meer dan veertig microtrends in kaart. Bakas stelt dat verschillende bedrijfstakken, zoals die van de autogarages en het vrachtvervoer al meer dan tien jaar slecht draaien en toe zijn aan een koude sanering. 'Pas nu de recessie toeslaat zie je dat ze gaan doen wat ze tien jaar geleden al hadden moeten doen: koude sanering. Ook in de financiële sector zullen partijen omvallen die je niet met kunst en vliegwerk in stand moet willen houden. Dat is voor niemand goed.'
Bakas begrijpt de tijdelijke terughoudendheid bij financiële partijen over de financiering van een nieuwe energie-economie, onafhankelijk van olie. Maar hij vindt het onverstandig. 'Zodra de wereldeconomie weer aantrekt stijgen de olieprijzen weer, en je kan echt het beste zo snel mogelijk leren leven zonder olie. De huidige lage olieprijzen zijn maar tijdelijk. De auto-industrie moet nu de omslag maken naar elektrische auto's, en laten we wel wezen, al voor de Tweede Wereldoorlog waren er elektrische auto's. De branche kan ze wel maken, en kan deze crisis het beste gebruiken om te herbronnen.'
In het boek besteedt Bakas veel aandacht aan de kansen van vergrijzing en hij bepleit het verhogen van de AOW- en pensioenleeftijd naar 67 en daarna zelfs naar 72 jaar. 'Je ziet nu al dat verveling bij veel mensen toeslaat en het is zonde om hun ervaring en talenten niet te gebruiken, ook omdat we straks als de economie weer aantrekt, te weinig jongeren hebben om al het werk te doen. Als mensen meer dan 6 maanden uit het arbeidsproces zijn, is het al lastiger ze te re-integreren. Voor de nu ontstane groep van tijdelijke werklozen moet daarom ook zo snel mogelijk vervangende arbeid komen, al is het graffiti verwijderen of het bouwen van 4 nieuwe kerncentrales. Mensen willen zich nuttig voelen. En in de Economie van het Geluk waar we nu naar overstappen, is dat een belangrijke waarde.'
Bakas stelt dat de recessie de trends die al langer gaande waren versnelt. Ook verwacht hij dat de crisis nieuwe politieke popsterren zal voortbrengen. Hij voorziet dat politieke partijen zich ontwikkelen tot platenmaatschappijen voor deze popsterren.
Bakas stelt in het boek dat de emancipatie van vrouwen doorzet en hij pleit voor meer aandacht voor 'female marketing'. Hoe onstuitbaar de opkomst van vrouwen is werd afgelopen week duidelijk door de benoeming van de eerste vrouwelijke minister in het van oudsher niet zo vrouwvriendelijke Saoedi-Arabië.
Ingezonden persbericht