Politie Haaglanden

Extra persbericht 19 februari

Westland, 19-02-2009

Beveilig uw woning!
Inbrekers vooral in donkere wintermaanden actief

Westland - De gelegenheid maakt de dief is helaas maar al te waar. In enkele dorpskernen in de gemeente Westland is momenteel sprake van een forse stijging van het aantal inbraken in woningen. De gemeente Westland en Politie Haaglanden besteden daarom extra aandacht aan woninginbraken. Ook u kunt iets doen om de kans op een inbraak te verkleinen.

In de gemeente Westland is een toename van het aantal woninginbraken geconstateerd. In vergelijking met het jaar 2007 steeg het aantal woninginbraken met 16 %. Vooral in de maanden november, december en januari steeg het aantal inbraken in woningen in het Westland spectaculair.

In vergelijking met dezelfde periode in 2007 is 76 procent meer aangifte van diefstal uit hun woning gedaan. Werd er tot in 2007bij 462 woningen ingebroken; in 2008 komt de telling van het aantal woninginbraken op 538. Vooral in Wateringen (106) Monster (102) en Naaldwijk (98) was de stijging groot. In heel Westland was in december 82 keer aangifte gedaan van diefstal uit woning tegenover 41 in de vergelijkbare periode in 2007. In januari van 2009 was dat in het Wateringen 18 maal het geval, Monster telde 13 inbraken en Naaldwijk 10 inbraken. In s-Gravenzande werd in januari van dit jaar 23 keer ingebroken. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van januari 2008.

De politie in het Westland formeert inbrakenteam Het bureau Westland formeerde eind 2008 een inbrakenteam dat de golf aan inbraken onderzoekt. Een team van rechercheurs, surveillanten en wijkagenten slaat de handen ineen om deze ongewenste stijging een halt toe te roepen. Dagelijks krijgen de medewerkers van Bureau Westland de actuele informatie om gericht te kunnen surveilleren op hotspots. Dat de buurtpreventie daarbij een waardevol instrument is mag in dit verband duidelijk zijn. Ook de buurtpreventen krijgen deze informatie toegespeeld om zo de kans op het pakken van daders te vergroten. Bij nagenoeg elke woninginbraak voert de politie een sporen- en buurtonderzoek uit. Alle focus ligt op het pakken van daders. Dat kan de politie niet alleen, vandaar dat het Westlandse bureau actief de hulp van de bewoners van de betrokken dorpskernen inroept. Immers, ook u kunt er iets aan doen.

Inzet buurtpreventie, kandidaten gezocht
De Wateringse buurtpreventie telt op dit moment ruim dertig deelnemers. Dat zijn er lang niet genoeg. Het buurtpreventieteam van Wateringen is naarstig op zoek naar extra ogen en oren in de wijk. Buurtcoördinator Gerritsen hoopt dat de aangekondigde wervingscampagne zeker twee tot drie extra preventen per wijk oplevert. Volgens Gerritsen krijgt iedere Wateringer binnenkort een folder in de bus en gaat het buurtpreventieteam ook een huis- aan huisactie houden in zoveel mogelijk nieuwe kandidaten te werven. Gerritsen: We willen heel Wateringen afdekken. Ook andere buurtpreventieteams kunnen nog nieuwe leden gebruiken. Juist in deze tijd zijn extra ogen en oren meer dan welkom.

Tips
Zelf maatregelen nemen is een eerste vereiste om dieven in een lastig pakket te brengen. Welke (eenvoudige) maatregelen kunt u zelf nemen om uw woning beter te beveiligen?

* Draai de deuren altijd op het nachtslot als u weggaat, ook al gaat u maar heel even weg;

* Sluit alle ramen, ook een kleine toiletraam;
* Zorg dat uw woning eruit ziet alsof u thuis bent. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting en gebruik een tijdschakelaar om uw lampen aan te laten gaan als het donker wordt. Laat bijvoorbeeld de radio of televisie aan;
* Zorg dat het aan de buitenzijde van uw woning niet duidelijk is dat u (voor langere tijd) weg bent: hang geen briefje op en leg geen sleutel onder een bloempot;

* Zet vuilcontainers en andere voorwerpen die als klimmateriaal kunnen dienen binnen;

* Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Denk hierbij aan raamhendels die met een sleuteltje afsluitbaar zijn. Dit voorkomt de kans op een inbraak door middel van gaatjesboren;

* Monteer een zogeheten anti-inbraakstrip op uw buitendeuren, dit verkleint de kans dat inbrekers met een breekwerktuig uw deuren forceren;

* Vestig geen onnodige aandacht op waardevolle spullen door deze op een van buitenaf zichtbare plaats neer te zetten;
* Berg autosleutels en andere waardevolle spullen op zodat ze niet voor het grijpen liggen;

* Heeft u goed contact met uw buren? Vraag hen dan een oogje in het zeil te houden wanneer u afwezig bent.
PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

De gemeente startte begin januari met de ontwikkeling van een project rond het Keurmerk Veilig Wonen. Binnen afzienbare tijd zal over de wijze van inzet van dit instrument een besluit worden genomen. Daarbij valt te denken aan het in samenspraak met projectontwikkelaars en woningcorporaties hanteren van de normen van het keurmerk op het gebied van de ruimtelijke inrichting, inbraakbemoeilijkende maatregelen bij nieuwbouw van huizen, specifieke voorlichtingsacties e.d. Daarnaast beziet de gemeente in overleg met de politie of en zo ja hoe, er maatregelen in de bestaande woonomgeving kunnen worden getroffen die de veiligheid vergroten.

Het PolitieKeurmerk Veilig Wonen is overigens een al langer bestaand instrument, waarvan u nu al gebruik kunt maken Wanneer u uw woning bijvoorbeeld goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl.

Bel 112 daar pak je daders mee
In geval van inbraak doet de politie er alles aan om de daders te pakken en daarmee die inbraken op te lossen. U kunt de politie daarbij helpen door in ieder geval altijd aangifte te doen van (poging tot) inbraak in uw woning. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. Daarnaast is het belangrijk de politie te informeren over verdachte personen en voertuigen. Ziet u iets verdachts, bel dan 112. Immers 112, daar pak je daders mee. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan is het politiebureau in het Westland bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Registreer uw waardevolle spullen
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocameras en dergelijke en maak duidelijke fotos van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Doe altijd aangifte.

Bijlagen

* Bureau Westland hotspots 2008

* Midden Delfland hotspots 2008

* Westland hotspots 2008

* Diefstal uit woning in de gemeente Westland
* Ontwikkelingen laatste drie maanden