VU Medisch Centrum

Amsterdam, 19 februari
2009/012/BH

Contrastmiddel maakt nieuwe ontstekingen bij MS-patiënten zichtbaar

Een nieuw MRI-contrastmiddel, USPIO, blijkt onbekende ontstekingspatronen zichtbaar te maken in de hersenen van MS-patiënten. Voor het vaststellen van de behandeling is het belangrijk om op MRI-beelden van MS-patiënten te kunnen zien hoe actief de ontstekingen in de hersenen zijn. De werking van het nieuwe contrastmiddel is onderzocht door Machteld Vellinga, die 20 februari promoveert aan VU medisch centrum.

Het betreffende contrastmiddel is gebaseerd op ijzeroxide en wordt opgenomen door ontstekingscellen, die vervolgens vanuit de bloedbaan het hersenweefsel ingaan. Op MRI-scans van patiënten die dit middel toegediend kregen, bleken meer, en andere, ontstekingen zichtbaar te zijn dan met het gangbare contrastmiddel, gadolinium. Waarschijnlijk komt dit doordat het nieuwe middel in de bloedbaan selectief door ontstekingscellen wordt opgenomen, terwijl gadolinium vanuit de bloedbaan de hersenen in lekt. Normaal gesproken kunnen er geen vloeistoffen en cellen vanuit de bloedbaan de hersenen ingaan. Bij MS-patiënten gebeurt dit door de beschadiging van het hersenweefsel wel. Met gadolinium zijn actieve ontstekingen al enkele jaren zichtbaar te maken op MRI-scans. Het nieuwe middel heeft een toegevoegde waarde boven het reeds gebruikte contrastmiddel. Het zichtbaar maken van nieuwe ontstekingen is een veelbelovende stap bij het begrijpen van de ontstaanswijze van de ontstekingen bij MS. Voor het gebruik van het nieuwe contrastmiddel bij het stellen van de diagnose en het bepalen van de werkzaamheid van medicijnen is nog nader onderzoek nodig.

Over multiple sclerose
In Nederland heeft één op de duizend mensen multiple sclerose (MS). MS wordt vaak al op jong volwassen leeftijd geconstateerd. Mensen met MS gebruiken een groot deel van hun volwassen leven medicijnen en hebben veel zorg nodig. Bij MS treden ontstekingen op in het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Door de ontstekingen ontstaan beschadigingen aan de isolatielaag om zenuwen, de zogenaamde myeline. Soms raken ook de zenuwen beschadigd. Het gevolg is dat de overdracht van signalen vanuit het centraal zenuwstelsel verstoord is, waardoor spieren niet of slechter worden aangestuurd. Ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn de oorzaken nog steeds onbekend. Ook zijn er nog geen behandelingen of medicijnen gevonden die leiden tot volledige genezing. Wel zijn er behandelingen die de symptomen verminderen, uitstellen en/of onderdrukken.

VUmc MS Centrum Amsterdam
Het VUmc MS Centrum Amsterdam is in 1998 opgericht en is uitgegroeid tot een van de top vijf MS centra van de wereld. De internationale bekendheid komt onder andere door de ontwikkeling binnen het centrum van criteria voor de beoordeling van MRI-scans van mensen met MS. Binnen het multidisciplinaire centrum werken meer dan 60 onderzoekers (neurologen, radiologen, pathologen en celbiologen) samen aan het vinden van antwoorden op wetenschappelijk vragen rond MS.