TNO

herniapatiënt sneller te helpen

19 februari 2009

Geslaagde proef in Eindhoven en Helmond om herniapatiënt sneller te helpen

Door betere afspraken tussen huisartsen, fysiotherapeuten, neurologen en radiologen krijgen patiënten in de regio's Eindhoven en Helmond sneller te horen of ze een hernia hebben. Afgesproken is patiënten pas na zes weken te verwijzen naar de specialist, die ze dan direct ziet. De gemiddelde doorlooptijd voor deze patiënten is hierdoor na de zes weken met tweederde teruggebracht: van zo'n 30 naar 9 dagen. Het aantal patiënten dat onterecht is verwezen, is met meer dan een derde afgenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van TNO na een proefperiode van twee jaar.

Wie met herniaklachten bij de huisarts komt, wordt volgens de richtlijn pas na zes weken verwezen naar een neuroloog. Hoewel alle beroepsgroepen (huisartsen, fysiotherapeuten, neurologen, orthopeden) achter dit beleid staan, wordt in de praktijk 15% van de patiënten toch eerder naar het ziekenhuis verwezen. Patiënten zetten de huisarts onder druk voor een snellere verwijzing en de wachtlijsten voor een afspraak bij een ziekenhuis zijn vaak zo lang, dat patiënten alvast op de lijst worden gezet. In de regio's Eindhoven en Helmond hebben huisartsen afgesproken patiënten met een vermoedelijke hernia pas na zes weken te verwijzen. Dat is conform de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond gaven hierbij de garantie dat een patiënt, indien nog nodig, versneld terecht kon voor een MRI en een consult bij de neuroloog. Het project is uitgevoerd door Stichting HaCa en Stichting Quartz en geëvalueerd door TNO.

Kortere doorlooptijd

In beide regio's is de gemiddelde doorlooptijd voor de patiënten die na zes weken versneld zijn doorverwezen, afgenomen van 31 dagen naar 11 dagen in Helmond en van gemiddeld 32 dagen naar 6 dagen in Eindhoven. Dit effect is nu, twee jaar later, nog zichtbaar. Het percentage patiënten dat onterecht binnen zes weken is verwezen naar de neuroloog is afgenomen van 15% naar 9%.

Landelijke invoering

De invoering van de afspraken tussen huisartsen, fysiotherapeuten en specialisten kostte in totaal 21.500 euro per regio. Dit betreft personele kosten van alle betrokkenen (aantal uren maal salarisschaal), reiskosten en overige kosten zoals zaalhuur, porto etc. Beleidsmakers, directies van ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten afwegen of deze kosten opwegen tegen het effect op onterechte verwijzingen en daarmee gepaard gaande kosten en doorlooptijden. bericht 2009-7
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75