van het vitamine c gehalte in een voedingsmiddel
Experiment: Bepaling van het
vitamine C gehalte in een voedingsmiddel
19 feb 2009
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Scheurbuik was vroeger een veel voorkomende ziekte die vooral
zeelieden en arme mensen trof. De oorzaak is een gebrek aan vitamine
C, ook wel ascorbinezuur genoemd. Vitamine C speelt een rol bij onze
afweer tegen allerlei ziektes, bij het maken van bepaalde hormonen en
bij de reparatie van beschadigde cellen. Veel planten en dieren kunnen
zelf vitamine C aanmaken, maar mensen niet. Voor onze dagelijkse
behoefte aan vitamine C zijn we dan ook afhankelijk van groenten en
fruit. Het gehalte aan vitamine C van verschillende soorten groenten
en fruit kan erg verschillen.
In dit practicum maken we er gebruik van dat Vitamine C een stof is
die gemakkelijk als reductor optreedt. Vitamine C kan daardoor
reageren met de oxidator DCPIP, een stof met een blauwe kleur. Als
DCPIP met Vitamine C reageert, zie je de blauwe kleur verdwijnen. Door
deze redoxreactie kun je dus de aanwezigheid van vitamine C in een
mengsel aantonen. Bij een kwantitatieve uitvoering kan vrij precies
het vitamine C-gehalte van een voedingsmiddel bepaald worden.
Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers.
Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten
komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.
Doel: Het bepalen van het gehalte aan vitamine C in verschillende
voedingsmiddelen.
Niveau: vwo 5
Tijdsduur: 1 dagdeel
Handleiding: Je kunt de handleiding hier downloaden. Het is de
bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan
te melden!
---
Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te
melden!