van het suikergehalte in voedingsmiddelen
Experiment: Bepaling van het
suikergehalte in voedingsmiddelen
19 feb 2009
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Organisatie: Wageningen Universiteit
Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel light-producten op de markt,
met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker, dat je bijna zou
gaan geloven dat de voedingsindustrie ons tegenwoordig alleen nog maar
gezond voedsel levert. Maar in feite zijn we in Europa zo gewend
geraakt aan gezoet eten en drinken dat zelfs in sauzen en soepen vaak
heel veel suiker aanwezig is. Meestal kun je op het etiket van een
product lezen, hoeveel suiker er in zit. Maar bij onverpakte
voedingsmiddelen, zoals fruit en schepsnoep en bij traditionele
producten zoals wijn en bier, gaat dat niet.
In dit practicum kun je zelf achterhalen hoeveel suiker er in een
voedingsmiddel zit. We gaan daarbij uit van een sportdrank. Als je het
wat moeilijker wilt maken, kun je ook een ander voedingsmiddel nemen
dat nog voorbewerkt moet worden voordat het geschikt is voor deze
bepaling. Tijdens de bepaling laat je de suikers in een redoxreactie
reageren met Cu2+-ionen. Daarna doe je een titratie om te meten
hoeveel koper-ionen er verdwenen zijn. De kleuren in deze proef zijn
erg mooi. Blauwe oplossingen, steenrode neerslagen en tijdens de
titratie een kleuromslag van paars naar groen.
Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers.
Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten
komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.
Doel: Het bepalen van de hoeveelheid suiker in een voedingsmiddel met
behulp van het Nierle-Tegge reagens
Niveau: vwo 5
Tijdsduur: 1 dagdeel
Handleiding: De handleiding kun je hier downloaden. Het is de
bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan
te melden!
---
Meer over dit onderwerp
ik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te
melden!