Gemeente Heerlen

Woonlasten Heerlen flink gedaald
Heerlen niet meer duurste gemeente

Heerlen is in het verleden regelmatig in het nieuws geweest als de gemeente met de hoogste gemeentelijke belastingen. Afgelopen week is het Belastingoverzicht Grote Gemeenten over 2009 gepubliceerd. Dit Belastingoverzicht wordt jaarlijks opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit het Coelo-belastingoverzicht 2009 blijkt dat Heerlen qua woonlasten op de lijst van 36 grote gemeenten is gezakt van de 1e naar de 11e plaats. Op één gemeente na, is de daling van de woonlasten in Heerlen het grootst. Verantwoordelijk wethouder voor Belastingen, Cor Duijf (SP), is blij met dit resultaat. "Dit resultaat was te verwachten, omdat we de tarieven voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing in 2009 ten opzichte van 2008 flink omlaag hebben gebracht. Dit college heeft afgelopen jaar serieus werk gemaakt van lastenverlichting voor de burgers", aldus Cor Duijf.

Hoe zien de woonlasten eruit?
Het belastingoverzicht van de 36 grote gemeenten over 2009 is opgesteld door het COELO, in opdracht van het Belastingoverleg Grote Gemeenten (BOGG). Het Coelo-rapport bevat een overzicht van de tarieven Onroerend Zaak Belasting, reinigings-/afvalstoffenheffingen en rioolrechten in de 36 grote gemeenten en geeft een indicator voor de woonlasten van een huishouden. De hoogte van de woonlasten wordt bepaald door de optelsom van de onroerende zaakbelasting, reinigingsheffing (=afvalstoffenheffing) en rioolheffing, dat een gemiddeld huishouden in een woning van gemiddelde waarde moet betalen.

Heerlense woonlasten omlaag
Landelijk stijgen de gemeentelijke woonlasten voor een gemiddeld huishouden gemiddeld met E 19,-

(3,3%) tot E 603,-. Deze stijging is vergelijkbaar met de stijging vorig jaar (3%). De woonlasten zijn het laagst in Alkmaar (E 474,-) en het hoogst in Utrecht (E 704,-). In Heerlen zijn de woonlasten berekend op

E 639,-. Heerlen staat hiermee op een 11e plek.

Uit het belastingoverzicht 2009 van COELO kunnen onder andere de volgende conclusies worden getrokken:
* In 2009 is Heerlen gezakt van de 1e naar de 11e plaats. De woonlasten daalden het sterkst in Nijmegen met 5,1%, op de tweede plaats gevolgd door Heerlen met 3,2%. In 2008 waren de woonlasten in Heerlen nog het hoogst.
* Met betrekking tot de OZB-tarieven voor woningen staat Heerlen op plaats 8 (in 2008 plaats 9) en voor niet-woningen op plaats 25 (in 2008 plaats 24).
* Bij de reinigingsheffing (= afvalstoffenheffing) is Heerlen gedaald van plaats 1 naar 6, waarbij in Heerlen toch sprake is van 100% kostendekkendheid. Bij een lager percentage kostendekkendheid zou het te betalen tarief namelijk lager kunnen uitvallen.
* Met betrekking tot de rioolheffing staat Heerlen op plaats 5 (was in 2008 plaats 4).

Secretarieleges in Heerlen ook laag

Met betrekking tot de secretarieleges (kosten voor andere gemeentelijke dienstverlening) is door COELO ook een ranglijst gemaakt van de prijzen van rijbewijzen en uittreksels uit de Gemeentelijke Basis Administratie. Op deze lijst staat Heerlen op een 30e plaats. De secretarieleges behoren echter niet tot de woonlasten.

Lastendrukdaling in Limburgs overzicht

Ook de provincie Limburg heeft in januari een belastingoverzicht uitgebracht. Dit belastingoverzicht bevat eveneens informatie over de drie belangrijkste gemeentelijke belastingen, zoals de 40 Limburgse gemeenten die in 2009 heffen. Aan de orde komen de Onroerend Zaak Belasting voor woningen, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Verder wordt gekeken naar de lastenontwikkeling voor enerzijds de huurder en anderzijds de eigenaar/gebruiker. Ook uit dit overzicht blijkt dat de lastendruk voor de eigenaar/gebruiker in Heerlen is gedaald. In de provincie Limburg is de lastendaling in Heerlen zelfs het hoogst met bijna 7%. Heerlen komt hiermee op de 14e plaats (in 2008 op plaats 5).

Gemeente Heerlen, 18 februari 2009
Afdeling Communicatie
H. Bladt, 045-5604711
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --