Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 februari 2009

Violiste Lisa Jacobs verzilvert Grachtenfestivalprijs in Hermitage St. Petersburg

De Nederlandse violiste Lisa Jacobs, winnares van de Grachtenfestivalprijs 2008, verzilvert woensdag 18 februari 2009 deze prijs door een concert te geven in de Hermitage in St. Petersburg. Op het programma staan onder andere werken van Schumann, Brahms, Strauss en Waxman, die Jacobs samen met haar pianiste Ksenia Kouzmenko vertolkt.

Afgelopen zomer ontving Jacobs de Grachtenfestivalprijs 2008, nadat zij door Nederlandse klassieke musici en het Grachtenfestivalpubliek tot winnares werd gekozen. Het Grachtenfestival is een belangrijk podium voor jong talent.

Jacobs (1985) studeerde in juni 2006 af met een tien mèt onderscheiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij kreeg hier les van de vermaarde violist Ilya Grubert. Jacobs is leerling van Christoph Poppen aan de Hochschule fur Musik und Theater in München waar zij is aangenomen voor het prestigieuze Konzertexam. Jacobs won verscheidene eerste prijzen waaronder het Prinses Christina Concours (1999) en het 2e Internationale Jascha Heifetz Concours (2005). Datzelfde jaar ontving zij ook de prijs van de Canossa Masterclasses in Italië. In 2006 en 2007 ontving zij deze prijs wederom.

Het Grachtenfestival markeert jaarlijks de start van het klassieke muziekseizoen. Het volgende Grachtenfestival vindt plaats van 15 tot en met 23 augustus 2009.

www.grachtenfestival.nl

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde.

Hoofdsponsor van het Grachtenfestival is Schiphol Group, hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Ymere.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam is Beschermheer van het Grachtenfestival.

----------

Noot voor de redactie,