Ingezonden persbericht


Persbericht

NAVTEQ maakt winnaars bekend van de NAVTEQ Global LBS Challenge® EMEA

~ skobbler GmbH: prijswinnaar van de applicatieontwikkelwedstrijd ~

Mobile World Congress-Barcelona, Spanje. Stand 1G45 Hall 1, 18 februari, 2009 - NAVTEQ, toonaangevend aanbieder van digitale kaarten voor autonavigatie en location-based solutions, maakte gisteravond tijdens de prijsuitreiking de winnaar van de EMEA-versie van de NAVTEQ Global LBS Challenge bekend: skobbler GmbH is de winnaar in de categorie Content. De vijf categorieën waren Content, Enterprise, Entertainment & Leisure, Navigation en Social Networking.

skobbler laat jonge, stedelijke consumenten informatie delen over plaatsen en activiteiten in een stad. Denk daar bij aan het achterlaten van commentaren en aanbevelingen. Daarnaast kunnen zij tips over mobiele apparatuur uitwisselen. Hierbij combineren ze zoekresultaten van NAVTEQ dynamische content zoals evenementen, films met gesponsorde advertentielinks en GPS-navigatie van de geadverteerde locatie.

De tweede tot en met de vierde plaats werden ook geselecteerd door de jury:


- PH Informática SA, Portugal: (Content Categorie) CityGuide is een uitgebreide LBS-content gids waarmee men toegang heeft tot real-time informatie gerelateerd aan het unieke profiel van de gebruiker. Eenmaal ingeschreven, wordt het systeem een persoonlijke gids doordat het automatisch informatie geeft die gebaseerd is op de interesse van de gebruiker terwijl de gebruiker te voet, in de auto of bij het openbaar vervoer gebruik maakt van navigatie.


- Carbon Hero Ltd, UK: (Enterprise Categorie) Carbon Diem is de eerste Carbon computer van het National Science Museum in Londen. De applicatie maakt gebruik van GPS-technologie om de CO2 voetafdruk bij te houden van een persoon aan de hand van de vervoersmiddelen die gekozen worden. Het houdt de manier van transport bij en vertelt hoe energie bespaard kan worden door andere vormen van vervoer te gebruiken (lopen, bus, trein, auto etc). Het houdt ook bij waar de persoon allemaal geweest is.


- Kishonti Informatics Bt, Hungary: (Content Categorie) NaviGenie presenteert kaartinformatie in een navigatie-applicatie die perspectieve modellen van 2,5D en 3D gebruikt van hoge kwaliteit. Dit gaat om steden, maar ook straten overzichten tot aan de binnenkant van gebouwen. Er zijn verschillende opties om een aanpasbaar overzicht te maken. Denk aan vogelperspectief, satellietfoto's en beelden op straatniveau.

Dit is het vierde jaar in de EMEA-regio. De Global LBS Challenge biedt één van de meest spraakmakende wedstrijden en showcases van de ontwikkelgemeenschap. Dit jaar bieden NAVTEQ en sponsors prijzen die bijdragen aan een wereldwijde prijzenpot van ongeveer 4 miljoen euro in geldprijzen, tool- en datalicenties en toestellen. In de geschiedenis van de wedstrijd is dit de grootste prijzenpot ooit.

De winnaar ontvangt meer dan 472.000 euro in contant geld en datalicenties van NAVTEQ en sponsors en de tweede tot en met de vierde plaats ontvangen in totaal meer dan 350.000 euro. Daarnaast delen veel van de sponsors ook prijzen uit.

DE NAVTEQ Global LBS Challenge wordt voor het zesde jaar in Amerika gehouden en is vorig jaar uitgebreid naar het Pacifisch Aziatisch gebied. De Challenge is daarmee een wereldwijde wedstrijd die bekend staat als het belangrijkste evenement in de location-based services (LBS) industrie. Het daagt ontwikkelaars uit om te innoveren: applicaties te ontwikkelen voor mobiele apparatuur door gebruik te maken van dynamische positioneringstechnologie en NAVTEQ-kaarten.

Dertien applicaties gingen door naar de uiteindelijke jurering in de Europese regio. De finalisten boden een breed scala aan draadloze applicaties. Deze waren geselecteerd op basis van commerciële haalbaarheid, functionaliteit en ontwerp. De finale jury bestond uit executives van onder andere BMW, deCarta, I-Source Gestion, Forum Nokia, Orange Partner, Samsung, Sony Ericsson, T-Mobile, Telecom Italia, Telefonica, Vodafone en Wind.

"We zien een significante verschuiving in de manier waarop mensen contact zoeken met elkaar en de prijswinnende applicaties tonen die aan", zegt Jeff Mize, executive vice president Global Sales bij NAVTEQ. "Het kaliber van de jury en sponsors weerspiegelt de interesse en de opwinding rond location-based oplossingen. We danken hen daarom voor hun toewijding en steun voor het bieden van dit forum waarin belangrijke spelers uit de industrie samenwerken met applicatie-ontwikkelaars."

Als voorloper in de industrie voor het begeleiden van nieuw ontwikkeltalent, is de Global LBS Challenge een proeftuin voor de ontwikkelgemeenschap. Zij krijgen hiermee toegang tot de industrie en bekendheid. Het succes hiervan wordt weerspiegeld in de toename van mobiele locatie- en navigatiediensten. Drie van de wereldwijde jurerende sponsors zeggen hierover:

"In de afgelopen twaalf maanden zijn locatie en kaarten deel uit gaan maken van de basis van mobiel internet. Hierbij worden vele nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor ontwerpers om hun creativiteit te gebruiken voor nieuwe en bruikbare toepassingen. Deze creativiteit was duidelijk zichtbaar tijdens de EMEA Global LBS Challenge tijdens Mobile World Congress. deCarta is er trots op om zich bij NAVTEQ te mogen aansluiten om deze spannende ontwikkelgemeenschap te steunen", zegt Marc Prioleau, VP Marketing & Business Development bij deCarta Inc.

"Bij de NAVTEQ Global LBS Challenge komt het beste talent in de LBS-ontwikkeling naar boven. Door dit evenement te jureren kunnen we de technische innovatie en de commerciële haalbaarheid van de nieuw toepassingen evalueren. De Global LBS Challenge is voor Nokia een belangrijke bron van nieuwe LBS-content", zegt Jure Sustersic, Business Developement Manager bij Forum Nokia.

"Ik was onder de indruk van de grote diversiteit van location-based-diensten. Vele zouden elkaar aanvullen. De jurerings- en netwerkevenementen van de Global LBS Challenge bieden een uitstekende gelegenheid om de technische en zakelijke ontwikkeldiscussie tussen ontwikkelaars en aanbieders op de markt los te maken", zegt Jens Greve, Head of Sony Ericsson Developer World.

(918 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

NAVTEQ Global LBS Challenge
De Global LBS Challenge is voor het eerst geïntroduceerd in oktober 2003 en gericht op het stimuleren van de ontwikkeling en zichtbaarheid van innovatieve navigatieoplossingen voor draadloze apparatuur. Van draadloze zakelijke applicaties tot sport, reizen en veiligheid, het integreren van de nauwkeurigheid en rijkheid van de digitale kaartdata van NAVTEQ vereenvoudigt de evolutie van de volgende generatie LBS. Complete ontwikkelbronnen, informatie en technische ondersteuning voor het creëren van LBS en Navigatie-oplossingen door het gebruik van NAVTEQ-producten en diensten is te vinden op www.LBSChallenge.com http://www.LBSChallenge.com> .

Over NAVTEQ Network for Developers
NAVTEQ Network for Developers (NN4D) is een dynamische online webportal die ontwikkelaars en zakenpartners de technische en zakelijke ondersteuning biedt om de meest innovatieve locatie-gebaseerde oplossingen te ontwikkelen, tonen en introduceren. Leg contact met de mensen, tools en bronnen die je nodig hebt om zakelijk te groeien op www.NN4D.com.

Over NAVTEQ
NAVTEQ is een toonaangevende aanbieder van uitgebreide digitale kaartinformatie voor autonavigatiesystemen, mobiele navigatietoepassingen, op internet gebaseerde kaartapplicaties en overheids- en zakelijke oplossingen. NAVTEQ creëert de digitale kaarten en de inhoud hiervan ter ondersteuning van navigatie en op location-based service-oplossingen wereldwijd. Het hoofdkantoor van NAVTEQ is gevestigd in Chicago. Het bedrijf is in 1985 opgericht en heeft meer dan 4.000 werknemers verspreid over 196 kantoren in 43 landen. Voor meer informatie kijk op http://www.navteq.com

Contact:
Claire Backhurst Ilona de Bok NAVTEQ LEWIS PR

Tel: +44.16.28.480.904 Tel: +31.0.40.235.4600 e-M: claire.backhurst@navteq.com e-M: ilonadb@lewispr.com

NAVTEQ, NAVTEQ Network for Developers and Global LBS Challenge are trademarks in the U.S. and other countries. All rights reserved

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com
Wire: www.lewiswire.com/nl

PRWEEK - International Consultancy of the Year finalist, 2006 PRWEEK - Top ten all-sector agency, 2005 & number one in UK technology PR league, 2003, 2004, 2005 CNET Networks, UK Technology PR Campaign of the Year winner, 2006 Chartered Institute of Public Relations (CIPR) Excellence finalists, 2006 Best Companies - Michelin-rated one star accreditation, 2006 The Holmes Report - Top Ten international consultancies, 2005 & European SABRE awards finalists, 2006

-------------------------------

LEWIS Communications BV - KvK 14066694 - Hoevenweg 29 - 5652 AW - Eindhoven