Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Woerden, 17 februari 2009

Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland start petitie over tekort aan MDL-artsen

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) maakt zich zorgen over het dreigende tekort aan MDL-artsen. Een onderzoek door de CCUVN onder haar leden bevestigde deze zorg. Reden genoeg voor deze patiëntenvereniging om een digitale petitie op te stellen waarbij ze pleit voor meer opleidingsplaatsen voor MDL-artsen. Op http://mdl-artsen.petities.nl kan men deze petitie digitaal ondertekenen.

Met deze petitie wil de CCUVN de commissie Volksgezondheid van de Tweede Kamer en de minister van Volksgezondheid overtuigen van het belang van meer opleidingsplaatsen voor MDL-artsen. Graag willen ze met hen én de vereniging van Maag-, Darm- en Leverartsen kijken naar mogelijke oplossingen op de korte én de lange termijn. Doel is dat over tien jaar het aantal MDL-artsen is gestegen van driehonderd tot vijfhonderd. Hierbij aangetekend dat in de zorgverlening de maag-, darm- en leververpleegkundige eveneens een belangrijke rol speelt. Zo wordt in de toekomst de zorg voor MDL-patiënten, en in het bijzonder de crohn- en colitispatiënten, gewaarborgd en worden lange wachtlijsten vermeden.

De CCUVN is een patiëntenvereniging van en voor mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De vereniging geeft onder andere voorlichting, organiseert bijeenkomsten en biedt lotgenotencontact.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal. Deze aandoeningen komen in Nederland voor bij zo'n 50.000 mensen. Het verloop van de aandoening verschilt van persoon tot persoon. Periodes met actieve ontstekingen wisselen af met periodes waarin de ontsteking relatief rustig is. Klachten bij een actieve ontsteking zijn buikpijn, koorts, diarree, vermoeidheid en gebrek aan eetlust. In een rustig stadium van de ziekte kunnen kinderen als gevolg van chronische darmaandoeningen een groeiachterstand oplopen, terwijl volwassenen vaak vermoeid blijven.



Ingezonden persbericht