Gemeente Utrecht
SV 2009, nr. 25 inzake Generaal pardonners
2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
25 Vragen van mevrouw N.R. Schipper, de heer drs.W.G. Rietkerk
en mevrouw B. Dibi
(ingekomen 18 februari 2009)
Toelichting:
Op 13 februari 2009 heeft het college de commissie M&S geïnformeerd over de uitvoering van motie 2008/M 062. In deze brief meld u dat er 246 personen in beeld zijn bij Bureau inburgering en de status of zij al dan niet gestart zijn met hun inburgeringtraject op 30/01/2009.
In de motie 2008/M062: 'Generaal pardonners nu direct aan de slag' heeft de gemeenteraad geconstateerd dat: "de Tweede Kamer al in 2007 een motie Spekman heeft aangenomen waarin werd aangedrongen op een snelle (re)integratie van deze statushouders, en staatssecretaris Aboutaleb in een brief (nr.34) onder "Regeling voor deze statushouders" in April jl. in antwoord op door de kamer aangenomen motie gezegd heeft: De gemeenten hebben veel mogelijkheden en bevoegdheden om concrete oplossingen op maat te bieden in samenwerking met de andere betrokkenen (CWI's, ROC,s, VWN, etc). "
In de commissiebrief 'Plan van aanpak uitvoering pardonregeling', van 2 juli 2007 heeft het college aangegeven dat: "De meeste pardonkandidaten zijn tijdens het inburgeringtraject aangewezen op een uitkering vanuit de Wet Werk en Bijstand (WWB). In Utrecht kunnen zij zich bij het loket Bijzondere Doelgroepen melden voor de WWB-uitkering. Het college zet in op zoveel mogelijk samenlooptrajecten (inburgering en traject naar werk). Het college doet onderzoek naar creatieve oplossingen om zoveel mogelijk pardonkandidaten projectmatig via maatwerk aan het werk te helpen."
In de "notitie over de re-integratie van klanten in het kader van pardonregeling" van 18 december 2007, geeft het college aan dat zij inschat "dat er een re-integratieaanbod beschikbaar moet zijn voor 500 tot 550 personen."
Wij constateren dat we geïnformeerd zijn over de stand van zaken ten aanzien van inburgering en huisvesting op 30-01-2009. Wij ook zeer geïnteresseerd zijn in de stroomgegevens (aanmelding, intake, start etc..) van de Generaal Pardonners bij bijzondere doelgroepen/BIGU. Onze oproep was direct aan de slag, en niet na verloop van enige weken/maanden aan de slag.
Tevens worden wij graag geïnformeerd over de re-integratie activiteiten ten aanzien van de Generaal Pardonners die zijn aangewezen op een WWB uitkering, waarbij onze bijzondere interesse uitgaat naar de voortgang van de samenlooptrajecten.
Vragen:
. Kan het college aangeven hoeveel generaal Pardonners de afgelopen maanden maandelijks een verblijfsvergunning hebben ontvangen, zich hebben aangemeld bij bijzondere doelgroepen, een intake hebben gehad bij BIGU, zijn aangemeld bij een taalaanbieder, gestart zijn bij een taalaanbieder etc.?
. Zo ja, graag ontvangen wij dit overzicht?
. Zo nee, waarom niet?
. Kan het college aangeven of en hoeveel Generaal Pardonners al dan niet zijn aangewezen op een WWB uitkering?
. Zo ja, hoeveel?
. 2c. Zo nee, kunnen zij zich voorzien van voldoende inkomen (op of boven de bijstandsnorm)?
. Kan het college ons een overzicht/inzicht verschaffen in hoeverre Generaal Pardonners met een WWB uitkering zijn aangewezen op re-integratie en in het bijzonder samenlooptrajecten?
. . Zo ja, hoeveel?
. . Zo nee, waarom niet?
---- --