Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - 18 februari 2009

Huisvesting met intensieve begeleiding voor vijftien huishoudens

Het beleid van de gemeente is erop gericht dat alle inwoners een dak boven hun hoofd hebben. Daarom gaat de GGD op verzoek van de gemeente het project 'Als meer van hetzelfde niet meer werkt' uitvoeren. Het doel van dit project is vijftien huishoudens zorg op maat te bieden. Die zorg bestaat uit een combinatie van huisvesting, toezicht, handhaving en passende begeleiding. De GGD werkt in het project samen met de woningcorporaties en de maatschappelijke opvang

Amersfoort probeert op veel verschillende manieren te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. Bij een huurachterstand van twee maanden komen de woningcorporaties al in actie om te voorkomen dat schulden hoog oplopen. Daarnaast bestaat het zogenoemde tweede kansenbeleid. Dit betekent dat mensen bij wie huisuitzetting dreigt door huurschuld en het veroorzaken van grote overlast een tweede kans krijgen onder voorwaarde dat ze hulp in de vorm van bemoeizorg accepteren. De praktijk laat zien dat zelfs bij een goed functionerend tweede kansenbeleid een aantal huishoudens buiten de boot valt. Vandaar het project 'Als meer van hetzelfde niet meer werkt'.

Meervoudige problematiek
Uit een inventarisatie blijkt dat er in Amersfoort vijftien huishoudens zijn voor wie zelfstandig wonen voorlopig geen optie is of dreigt te mislukken. Bij hen is vaak sprake van meervoudige problematiek. Het gaat in veel gevallen om een combinatie van problemen op gebieden als psychiatrie, financiën, vervuiling, verslaving, verwaarlozing en overlast. Deze huishoudens komen niet in aanmerking voor 24-uurs opvang in bijvoorbeeld beschermd wonen. Ze veroorzaken regelmatig overlast in de woonomgeving of maken langdurig gebruik van opvangplaatsen in de maatschappelijke opvang die bedoeld zijn voor tijdelijk gebruik.

Geen vrijblijvendheid
Per huishouden wordt onderzocht welke interventies en randvoorwaarden er nodig zijn om te voorkomen dat het overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld het accepteren van psychiatrische hulp, verslavingszorg, schuldhulpverlening e.d. Daarna wordt een plan van aanpak opgesteld waar alle partijen zich aan verbinden. Er is geen sprake van vrijblijvendheid. Een woningcorporatie stelt een passende woning in een geschikte woonomgeving ter beschikking en het huishouden krijgt passende begeleiding. Ook worden er afspraken gemaakt waar het huishouden zich aan moet houden. Daar is toezicht op en er wordt gehandhaafd.

Evaluatie
Na twee jaar vindt een evaluatie plaats op basis waarvan wordt besloten of deze aanpak van overlastgevende huurders wordt voortgezet, al dan niet in aangepaste vorm.

Noot voor de redactie,