Philips

Persinformatie

18 februari 2009

Honderdste Philips MRI-scanner operationeel in Nederlands ziekenhuis Mijlpaal markeert dertig jaar innovatie en explosieve groei van MRI

Leeuwarden, Nederland - Philips viert vandaag een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) nam de honderdste Philips MRI-scanner in Nederland in gebruik. "Deze bijzondere gebeurtenis onderschrijft niet enkel het marktleiderschap van de onderneming, maar markeert tevens drie decennia van innovatie voor de zorgsector; een periode waarin we de vraag naar MRI-scanners explosief hebben zien groeien," zo reflecteert Harry Hendriks, CEO van Philips Nederland.

Het honderdste exemplaar is ook nog eens het meest geavanceerde systeem dat Philips in huis heeft, de nieuwe Achieva 3 Tesla TX. De meeste ziekenhuizen in Nederland maken gebruik van 1,5 Tesla systemen. De Achieva 3.0T TX is bijzonder krachtig en snel en maakt gebruik van een slimme techniek waardoor de scanner zich kan aanpassen aan het lichaam van iedere patiënt. Hij kan tot 40% sneller scannen dan zijn voorgangers. Meer patiënten zullen hierdoor toegang hebben tot MRI-onderzoek. Het MCL kan patiënten een enorme verbetering bieden in de diagnostische mogelijkheden van medisch onderzoek. Tegelijkertijd is de nieuwe generatie Philips MRI's 40% energiezuiniger dan andere 3 Tesla systemen.

"De keus voor Philips lag voor de hand toen duidelijk werd dat Philips als geen ander wist te anticiperen op de wensen en behoeftes van de afdeling radiologie van het MCL," zegt Haaije Bruinsma, Staffunctionaris Radiologie, Medisch Centrum Leeuwarden.

De allereerste MRI-scanner van Nederland
De bron van drie decennia innovatie bevindt zich in Best. Op de ontwikkel- en assemblagelocatie van Philips werd vanaf eind jaren zeventig gewerkt aan het prototype van de eerste generatie MRI-systemen. De primeur was voor het Leids Universitair Centrum dat als eerste ziekenhuis in Nederland in 1983 de beschikking kreeg over een eigen MRI-systeem, dat geschikt was voor structureel medisch onderzoek van patiënten. Met zijn 0,15 Tesla magneet was die scanner maarliefst twintig keer minder krachtig dan de huidige generatie. Hoewel in de praktijk nog niet mogelijk zou het volledig scannen van een patiënt in theorie enkele dagen tijd hebben gekost. Inmiddels is een zogenaamde 'full body scan', afhankelijk van de gekozen kwaliteit van de beelden, in minder dan een uur mogelijk en het kost het scannen van een hoofd luttele minuten.

Explosieve groei
Het aantal MRI-scanners binnen ziekenhuizen is de laatste jaren explosief gegroeid. De betrekkelijk jonge technologie is bij uitstek geschikt voor uitermate diepgaand onderzoek van gewrichten, bloedvaten, het zenuwstelsel en weefsel. Met het toenemen van de beeldkwaliteit kan een alsmaar gedetailleerder beeld van het menselijk lichaam worden verkregen en worden nieuwe waardevolle applicaties mogelijk. Het veld van specialisten dat de kracht van MRI onderkent, wordt steeds breder. Vandaag de dag maken niet enkel oncologen, neurologen en orthopeden gebruik van de technologie, maar ook internisten en psychologen. De van oorsprong diagnostische technologie wordt tegenwoordig ook steeds vaker ingezet bij minimaal-invasieve behandelmethoden. Hierbij wordt de patiënt behandeld met gebruik van een katheter dat nauwkeurig naar de juiste plek wordt geleid met gebruik van beelden die 'live' worden gemaakt met MRI. De patiënt houdt slecht een klein wondje over aan zo'n behandeling en kan sneller naar huis.

Na iets meer dan 30 jaar is MRI wijd en breid toegankelijk voor patiënten in Nederland. Tegenwoordig heeft ieder ziekenhuis in Nederland de beschikking over een of meerdere systemen.

Achtergrondinformatie:
http://www.philips.nl/about/news/press/20090218_achtergrondinformatie_mri_in_nederland.page

Hoge resolutie fotomateriaal:
http://www.philips.nl/about/news/press/20090218_persbericht_philips_honderdste_mri_scanner.page

Onderschrift foto
Philips viert vandaag een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. In het Medisch Centrum Leeuwarden ging de honderdste Philips MRI-scanner in Nederland operationeel. Jolanda Kuiper uit Stiens was de eerste patiënt die de voordelen van het nieuwe systeem ondervond.

Voor meer informatie, neem contact op met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com